Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prvý prípad záškrtu po 30 rokoch. Neočkované dieťa takmer zomrelo
Zdielať na

Prvý prípad záškrtu po 30 rokoch. Neočkované dieťa takmer zomrelo

MADRID / V Španielsku hospitalizovali chlapca so záškrtom. V krajine je to po tridsiatich rokoch prvý zaznamenaný prípad. Úrady predpokladajú, že chlapec nebol zaočkovaný, píše Euronews.

Vakcínu pre dieťa v ohrození života priviezol do Španielska ruský veľvyslanec po tom, ako španielsky minister zdravotníctva požiadal o celosvetovú pomoc pri hľadaní lieku.

Španieli sa domnievajú, že chlapec nebol zaočkovaný. Tamojší minister zdravotníctva José Antonio Alonso varoval pred nebezpečenstvom nezaočkovaných detí.

Infekčné ochorenie

"Tento prípad by mal pomôcť rodičom uvedomiť si dôležitosť očkovania svojich detí. Musíme chrániť práva detí. Neočkovanie predstavuje nezodpovedné a nebezpečné správanie," povedal pre Euronews Alonso.

Chlapec leží v nemocnici v Španielsku. Záškrt je infekčné ochorenie. Prevažne sa lokalizuje v hrdle, na mandliach, niekedy v nose, občas na koži.

Choroba väčšinou postihuje deti do veku piatich rokov a dospelých starších ako 60 rokov. Šíri sa priamym kontaktom alebo vzduchom.

Zo Španielska ju odstránili

"Túto chorobu sme odstránili zo Španielska pred tridsiatimi rokmi," vysvetlil španielsky epidemiológ Antoni Trilla. "Takže si myslím, že baktérie sem prišli s niekým, kto žije v zahraničí," dodal Trilla.

Vakcína nechráni proti infekcii ako takej, ale bráni telo pred toxínmi záškrtu.

Hrozba epidémie

Čoraz viac rodičov odmieta zaočkovať svoje deti. Nebránia im v tom ani pokuty, ktoré musia zaplatiť, ak povinné očkovanie odmietnu. Počet zaočkovaných detí klesá.

V bratislavskom kraji lekári varujú pred hroziacou epidémiou mumpsu, osýpok a ovčích kiahní. Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy