Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bratislave hrozia epidémie, zaočkovanosť klesla pod rizikovú hranicu
Zdielať na

Bratislave hrozia epidémie, zaočkovanosť klesla pod rizikovú hranicu

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva vyhlásil, že Bratislavský kraj prišiel o kolektívnu imunitu pri chorobách osýpky, mumps a rubeola. Zaočkovanosť vakcínou MMR totiž klesla pod bezpečnú hranicu.

Kolektívna imunita je stav odolnosti populácie, ktorá bráni šíreniu infekcie a vzniku miestnych epidémií. V ideálnom prípade vedie až k vymiznutiu ochorenia v danom regióne.

Stáva sa tak vtedy, keď je zaočkovanosť minimálne 95 percent. To sa ale v Bratislavskom kraji zmenilo.

"Zaočkovanosť klesla pod 95 percent, dosahuje 88 percent. Hrozí riziko lokálnych epidémií," vystríha hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

Bratislavu drží celoslovenská imunita, ktoré presahuje potrebných 95 percent. Problém môže nastať, ak niekto jednu zo spomínaných chorôb prinesie zo zahraničia.

Reálna hrozba

Keďže v Nemecku nedávno vypukla lokálna epidémia osýpok, strašia i v Anglicku a na východe Slovenska je mumps, ide o reálne nebezpečenstvo.

Úrad verejného zdravotníctva situáciu monitoruje. V poradniach ľuďom vysvetľujú, prečo je dôležité očkovanie vakcínou MMR, ktorá chráni pred spomínanou trojicou ochorení a ostatné je,vzhľadom na legislatívu, na rodičoch.

Zaočkovanosť v Bratislavskom kraji klesla. Hrozí epidémia? Pozrite si analýzu z Novín o 17:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy