Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Rodičia pozor! Vakcína MMR autizmus detí nespôsobuje, hlási štúdia
Zdielať na

Rodičia pozor! Vakcína MMR autizmus detí nespôsobuje, hlási štúdia

WASHINGTON / Koniec dohadom?! Lekár Andrew Wakefield, ktorý tvrdil, že autizmus spôsobuje vakcína MMR, sa mýlil. Najnovšia teória amerických vedcov jeho slová neguje. Spojenie medzi autizmom a vakcínou proti osýpkam, mumpsu a ružienke sa totiž opäť nenašlo.

V roku 1998 zverejnil Wakefield štúdiu, kde popísal prípady dvanástich detí, ktoré trpeli zažívacími ťažkosťami a poruchami správania - najčastejšie autizmom. Lekári tu za príčinu autizmu označili vakcínu MMR.

Strach z očkovania

Táto teória mala odozvu a doteraz rodičia veria, že práve spomínaná vakcína môže spôsobovať autizmus.

Strach z očkovania spôsobil to, že v Európe a Severnej Amerike prudko narástol počet chorých s osýpkami, píše The Star

Slovenskí rodičia nie sú výnimkou. Rodičov, ktorí odmietajú očkovanie detí pribúda aj u nás. "Od 1. septembra 2012 do 31. augusta 2013 sme zaevidovali 2 595 odmietnutí povinného očkovania," informovala v minulosti  hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická. 

Nová štúdia

Teraz ale tím amerických lekárov publikoval v prestížnom Journal of The American Medical Association (JAMA) štúdiu, ktorá túto súvislosť vyvracia.

Dáta sú od 96 tisíc amerických detí, ktoré majú staršieho súrodenca, či už s autizmom, alebo bez. Táto podmienka mala jasný dôvod.

"Prieskumy ukázali, že mnohí rodičia autistických detí veria, že vakcína MMR pomohla rozvoju ochorenia," píše sa v štúdii.

Ak už majú jedno dieťa v rodine s autizmom, rodičia si mysleli, že to je práve pre vakcínu, a tak pri druhom dieťati upustili od očkovania.

Vedci zámerne pripravili vzorku tak, aby bola čo najväčšia šanca odhaliť akékoľvek spojenie medzi vakcínou a autizmom.

Súvislosť nenašli

Výsledky štatistickú súvislosť medzi vakcínou a ochorením vyvrátili. či boli deti očkované alebo nie, rozvinutie symptómov bolo u nich rovnaké. Potvrdilo sa ale, že ak má staršie dieťa autizmus, u mladšieho je vyššia pravdepodobnosť, že sa ochorenie prejaví, a to 6,9 percenta oproti bežným 0,9 percenta.

"Ak by sme sa pozreli na dáta, mohli by sme nesprávnou analýzou dospieť k tomu, že medzi deťmi, ktoré vakcínu dostali, je menší podiel detí s autizmom, nie väčší," zdôraznil psychológ a lekár Bryan King.

Tento rozdiel je spôsobený tým, že deti, ktoré majú staršieho súrodenca autistu, sú menej často očkované. Zároveň je ale u nich väčšia šanca, že aj oni budú autisti.

"Záverom, ku ktorému môžeme analýzou dát dôjsť je to, že nie je žiadny dôvod si myslieť, že medzi vakcínou MMR a rozvojom autizmu existuje akákoľvek súvislosť," dodal King. 

V bratislavskej škôlke majú špeciálne triedy pre autistické deti. Takto si tam pripomenuli medzinárodný deň povedomia o autizme:

Súvisiace články