Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čím vyššia je verbálna inteligencia, tým vyššie je aj riziko úzkosti a depresie
Zdielať na
Veda a technika

Čím vyššia je verbálna inteligencia, tým vyššie je aj riziko úzkosti a depresie

Vedeli ste, že ľudia, ktorí majú dar reči i písma, zároveň viac trpia úzkosťami a depresiami ako ľudia mĺkvejší? Dospeli k tomu kanadskí vedci.

Takzvanú verbálnu inteligenciu si vyžadujú povolania ako napríklad učiteľ, predajca, politik, herec, spisovateľ a samozrejme aj novinár. "Majú kavlitný rečový prejav, presvedčiť druhých ľudí a logicky argumentovať," vysvetľuje psychológ Filip Mudrík.

Muži sú analytickí

Pokiaľ ide o povolania, dobre sa darí obom pohlaviam. V bežnom živote ale predsa len akoby príroda viac verbálnej inteligencie nadelila ženám. "Muži vieme, sú sú viac viac analytickí a majú tú priestorovú schopnosť lepšiu a ženy naopak sú viac verbálne," tvrdí Jaroslava Durdiaková z Fyziologického ústavu.

Na druhej strane sa však u mužov štatisticky častejšie vyskytuje autizmus a závislosti, kým u žien zas úzkosti a depresie. "S tou úzkosťou je to potvrdené, že ženy sú úzkostnejšie," hovorí Mudrík. "Z hľadiska neuroendokrinného to má svoje vysvetlenie, že je to vplyvom hormónov," vysvetľuje Durdiaková. 

Významná súvislosť

Zjednodušene povedané, veľa testosterónu, väčšie riziko závislosti. Veľa estrogénu - väčšia pravdepodobnosť úzkostí. Doteraz však nebolo potvrdené, že by to platilo aj v súvislosti s inteligenciou. A to  sa podujali preskúmať kanadskí vedci. 

"Aj tá verbálna schopnosť súvisí napríklad s hormonálnym prostredím, aj tá depresívna. Tým spojili tie dva parametre a ukázalo sa to ako celkom zaujímavý vzťah," vysvetľuje Durdiaková.

Teda to, že medzi estrogénom, úzkosťami a verbálnou inteligenciou existuje významná súvislosť. V praxi to znamená, že ak často prežívate úzkosť, zrejme ste na tom verbálne dobre. Keď aj nie navonok, určite aspoň v takzvanej vnútornej reči.

Pozrite si reportáž redaktora Antona Adamčíka:

Zdielať na

Súvisiace články