Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Strácame inteligenciu. Naši predkovia boli bystrejší
Zdielať na

Strácame inteligenciu. Naši predkovia boli bystrejší

Americkí vedci tvrdia, že sme stále menej inteligentní. Posledných tri tisíc rokov stále viac "hlúpneme". Za posledných sto rokov úplne najviac a to najmä vďaka školstvu a informačným technológiám. Na jednej strane vyspelé technológie, ktoré vymyslel niekto veľmi inteligentný a na druhej strane užívateľ, ktorý vraj vďaka nim hlúpne...

Príchod poľnohospodárstva? Začali sme hlúpnuť

Podľa amerického biológa Geralda Crabtreeho, hlúpnuť sme začali pred asi tri tisíc rokmi s príchodom poľnohospodárstva. Keby sa vraj teraz medzi nami objavil vtedajší priemerný antický Grék, bol by výrazne inteligentnejší ako súčasný človek.

"Ľudia pred jeden až dvomi tisícmi rokmi boli inteligentnejší, pretože všetko si museli vymyslieť. Nestačilo si vygoogliť niečo," tvrdí psychológ Kleinmann.

Zlý školský systém

Súhlasí s tým aj väčšina mladých. "Ja si myslím, že vo všeobecnosti boli inteligentnejší, ale v špecifických vedných disciplínach sme dnes na vyššej úrovni," hovorí jeden z opýtaných. Iný mladík z ankety si zase myslí, že je to výdobytkami techniky. A nielen nimi.

Najväščší podiel na našom hlúpnutí má paradoxne súčasný školský systém. "Neučí žiakov nejakému kreatívnemu mysleniu, nediskutuje sa tam o problémoch, ale je to stále o nejakom memorovaní," dodáva Kleinmann. Napriek tomu to však s budúcnosťou našich mladých celkom stratené nie je. "Tá najmladšia generácia akoby sa začala prebúdzať, nechce žiť tak ako ich otcovia," dodáva Kleinmann. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články