Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vakcíny na povinné očkovanie bábätiek už sú k dispozícii, momentálne
Zdielať na

Vakcíny na povinné očkovanie bábätiek už sú k dispozícii, momentálne

BRATISLAVA / Pediatri ani farmaceuti nemali viac ako päť týždňov očkovacie látky pre bábätká do jedného roka Prevenar 13. Na Slovensku chýbalo viac ako tritisíc dávok, a to i napriek tomu, že ich k nám farmaceutická firma Pfizer priviezla. Dnes by už malo byť všetko v poriadku.

"Dodali sme na trh 4500 dávok. Veríme, že sa dostanú k deťom," potvrdil riaditeľ pre vzťahy s verejnosťou firmy Pfizer Miroslav Lednár.

Firma sa pokúšala zistiť, kam sa pneumokokové vakcíny stratili. Podľa oficiálneho vyhlásenia ale na nič neprišla. Vakcíny chýbali aj napriek tomu, že na trh dodala rovnaký počet, ako po iné mesiace.

Je tu preto výrazné podozrenie na reexport, teda, že firma vakcíny dodala na Slovensko, ale niekto ich skúpil a predal v inej krajine.

O takomto vývoze musí byť informovaný Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

"Nemáme hlásený vývoz. Dodávky neboli ani pozastavené ani prerušné," vyhlásila hovorkyňa Ústavu Diana Madarászová.

Hrozba reexportu

Podozrenie na reexport stále je. Ten sa pre voľný pohyb tovaru a služieb zakázať nedá. "Reexport liekov je v súlade so zákonom, a preto to nemôže byť trestný čin," potvrdil odborník na trestné právo Peter Kováč. 

Obmedziť vývoz liekov sa snažili poslanci minulý týždeň.

Plánovali zmeniť zákon tak, aby sa reexport zastavil, ale parlamentná väčšina tento návrh nepodporila. Podobná situácia sa preto môže zopakovať.

Reexport liekov napadol aj všeobecný lekár Peter Lipták a podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre trestný čin všeobecného ohrozenia. "V parlamente boli schválené také legislatívne zmeny, že dochádza ako keby k miznutiu liekov," vyhlásil Lipták. 

Dodržanie zásady

Úrad verejného zdravotníctva rodičom, ktorým chýbali očkovacie látky, odporúča držať sa v takejto situácii jednej zásady.

"Ak začali očkovať proti pneumokokom látkou Prevenar, je vhodné to dokončiť. Najlepsie je stihnúť to do jedenásteho mesiaca," informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická. Ročné dieťa by už totiž malo byť úplne zaočkované proti pneumokokom.

Dôležitý v tomto prípade nie je maximálny čas medzi vakcínami, ale minimálny rozostup, ktorý treba dodržať.

Pozrite si chat z Novín o 17 na tému chýbajúcich vakcín Prevenar 13:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy