Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rodičia sú zúfalí, nemôžu dať zaočkovať svoje deti
Zdielať na

Rodičia sú zúfalí, nemôžu dať zaočkovať svoje deti

BRATISLAVA / Dôvodov prečo očkovanie proti TBC vypadlo z očkovacieho kalendára bolo hneď niekoľko - podľa lekárov stará vakcína spôsobovala deťom množstvo problémov. Z trhu však zmizli aj vakcíny. Pri tejto legislatívnej zmene však nikto nemyslel na rodičov, ktorí predsa len z vážnych dôvodov chcú dať svoje dieťa zaočkovať,

Pani Jana už mesiac bezradne zháňa vakcínu. Je matkou trojročnej dcérky, ktorú by chcela proti TBC ochrániť práve očkovaním. Má na to svoje dôvody.

"Chceli sme ju dať zaočkovať proti TBC preto, lebo veľa cestujeme a na letisku malá dáva všetko do úst. Nikdy neviem, kedy sa s kým stretneme," vysvetľuje.

Hoci očkovanie odporučila aj pediatrička, jej dcérka zatiaľ ostáva bez vakcíny. Tá sa totiž nedá zohnať.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv potvrdzuje výpadok. Podobný problém je vraj aj v Česku a Rakúsku.

Zastaralé vakcíny

Pred dvomi rokmi rokmi sa u nás proti TBC očkovalo povinne. Stále viac rodičov s deťmi však zapĺňalo ambulancie pneumológov. Komplikácie po očkovaní vakcínou proti TBC boli pomerne časté. Povinná vakcína preto nakoniec vypadla z očkovacieho kalendára.
 
Dnes je vakcína určená len pre rizikových jedincov, alebo ak má niekto záujem. Lekári netaja, že od zrušenia povinného očkovania počet prípadov tuberkulózy u nás stúpol.

Snažia sa preto zohnať aspoň obmedzené množstvo starých vakcín a čaká sa na nové od iného výrobcu.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy