Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Diabetici sa boja, v lekárňach chýba inzulín
Zdielať na

Diabetici sa boja, v lekárňach chýba inzulín

BRATISLAVA / V mnohých lekárňach na Považí i v Bratislave chýba istý druh inzulínu. Zdá sa, že nejde o dočasnú záležitosť. Výrobca má však údajne na sklade lieku dostatok. Otázkou preto je, kam mizne.

Práve chýbajúci druh inzulínu si pani Alena Podhájska z Ilavy musí pichať trikrát denne. Takmer dva týždne pred Vianocami v lekárňach počúvala stále to isté - inzulín nie je.

"Je to pre mňa životne dôležité. Ak si to nepichnem, o pár dní už nie som medzi živými,"
povedala.

Podobná situácia s týmto druhom inzulínu bola v tom čase aj v Bratislave. Výrobca však tvrdil, že ho má dostatok.

"Je dlhodobo nedostupný. Minimálne pol roka, keď ho objednáte, nepríde," informovala Magdaléna Fulmeková z univerzitnej lekárne.

Odkázaní na dobročinnosť

Po reportáži TV JOJ sa ozvala pani Milka z Prahy, ktorá sa rozhodla pani Alene chýbajúci inzulín podarovať. "Keďže mi nedávno zomrel manžel, ostalo mi po ňom niekoľko balení inzulínu a chcem jej ho poslať," vysvetlila.

Otázkou však stále ostáva, prečo slovenský pacient musí byť odkázaný na takúto dobročinnosť. V mnohých lekárňach v hlavnom meste tento liek naďalej nezoženiete. Tu mali "až" jedno balenie.

Inzulín sa objednať nedá, je nedostupný. Záhadou však je, že výrobca, rovnako ako pred Vianocami, aj teraz tvrdí, že ho má plné sklady. "Máme zásoby na pol roka," potvrdila zástupkyňa farmaceutickej spoločnosti Natália Račeková.

Záhadné miznutie

Do obehu za posledné tri mesiace cez distribučné firmy pustili osemtisíc balení, čo je o dvetisíc viac ako reálne pacienti na toto obdobie potrebujú.

Na slovenský trh vraj však neprídu. Súvisí to s reexportom. Štátny ústav pre kontrolu liečiv však žiadne informácie o vývoze tohto inzulínu nemá.

"Plánovaný vývoz bol len v maličkých číslach, takže lieku by malo byť dostatok," informovala hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Valéria Pernišová. Pozrite si reportáž: 

Otázkou teda naďalej zostáva, kde tento inzulín je.  Distribučné firmy sa k celej veci nevyjadrujú.

Nielen inzulíny ale aj stovky ďalších liekov zo Slovenska miznú, kvôli reexportu, ktorý nie v plnej miere je zaznamenaný. Štátny ústav pre kontrolu liečiv to bude preverovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy