Polojasno
20°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Na Slovensku chýba vakcína na povinné očkovanie bábätiek
Zdielať na

Na Slovensku chýba vakcína na povinné očkovanie bábätiek

BRATISLAVA / Na Slovensku chýba vakcína, ktorou sa povinne očkujú deti do dvanásteho mesiaca. Informáciu potvrdilo aj Ministerstvo zdravotníctva.

Okrem ministerstva informáciu potvrdila aj firma Pfizer, ktorá vakcíny vyrába a dováža. Ide o vakcíny Prevenar 13 -  pneumokokovú vakcínu, ktorá sa podáva vačšinou s hexavakcínou.

"Od začiatku roka 2015 sme preverovali dostupnosť očkovacej látky Prevenar 13. Na základe informácií od výrobcu sa na slovenský trh do 5.2. 2015 doviezlo 3422 dávok Prevenaru" informovala hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Diana Madarászová.

Firma Pfizer potvrdila chýbajúce vakcíny. "Odhadujeme, že nám chýba asi mesačná spotreba. Udialo sa tak aj napriek tomu, že naše dodávky doteraz vždy spotrebu dostatočne pokrývali," informoval riaditeľ oddelenia pre styk s verejnosťou Miroslav Lednár.

Pfizer tvrdí, že netuší kam vakcíny zmizli, celú situáciu sa však snaží prešetriť. Nevyvrátil ani podozrenie z prípadného reexportu liekov. Rodičom však odporúča pokračovať v očkovaní Prevenarom. "Je potrebné vyčkať, urobíme všetko preto, aby dostali vakcínu," vyhlásil.

Zvýšená spotreba

Nedostupnosť látky pravdepodobne nastala pre aktuálnu zvýšenú spotrebu, tvrdí Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Nemá však informácie o plánovanom či realizovanom vývoze lieku.

Podľa ministerstva však nie je dôvod na paniku. "Ministerstvo zdravotníctva ďalej komunikuje s výrobcom, aby dodávky dostatočne pokrývali reálnu spotrebu," tvrdí hovorkyňa ministerstva Martina Šoltésová.

Ministerstvo má podľa nej informácie o tom, že tento týždeň výrobca doviezol na Slovensko 1 059 dávok očkovacej látky a budúci týždeň plánuje  doviezť ďalších 1 400 dávok. 

"Rovnako bude ministerstvo pokračovať v týždennej dodávke očkovacích látok na slovenský trh. Na základe týchto informácií by mala byť zabezpečená dostupnosť zdravotnej starostlivosti v podobe tejto vakcíny na Slovensku," dodala Šoltésová.

Takto treba postupovať:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy