Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Sezóna kliešťov začala. Prenášajú nový druh boreliózy
Zdielať na

Sezóna kliešťov začala. Prenášajú nový druh boreliózy

BRATISLAVA / Pracovníci z Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied zachytili kliešte, ktoré u nás prenášajú nový druh boreliózy. Kliešte sa teraz objavujú i tam, kde predtým neboli. Dôležitá je preto kontrola. V Bratislave si deti priniesli kliešťa napríklad aj zo školského ihriska.

Kliešťová sezóna sa už začala. Za krátky zber na malom priestore môžete nájsť slušný počet kusov. Nie je ale kliešť ako kliešť. Bežný je pijak lužný, ktorý sa môže prisať aj na človeka, ale nebezpečný je vraj najmä pre psov ako prenášač babeziózy.

Kliešť obyčajný je spájaný najmä s boreliózou a kliešťovou encefalitídou. Tie prenáša už milimetrová nymfa. Tá je nebezpečná najmä preto, že ju je slabo vidieť. 

"Prednedávnom sme zachytili nový druh borélie. Vyvoláva takzvané návratné horúčky," vysvetľuje Markéta Derdáková z Ústavu zoológie SAV.

Jej kolegovia pracujú na vývoji špeciálnej, takzvanej prenos blokujúcej vakcíny. "Naším cieľom je vyvinúť vakcínu, ktorá by mala širšie spektrum pôsobnosti a zabraňovala by prenosu patogén a do hostiteľa," vysvetlil Ladislav Roller z ústavu zoológie.

Vážne problémy

Ľudia zistia, že bojujú s boreliózou až pri vážnejších problémoch. "Patrí sem strata pozornosti, rôzne neurologické problémy, nevysvetliteľné bolesti hlavy," vyratúva prednosta 1. detskej kliniky v Banskej Bystrici Karol Králinský.

Pokiaľ ide o súčasné možnosti očkovania, očkovanie proti lymskej borelióze sa vyvíja v susednom Česku a proti kliešťovej encefalitíde sa očkovať dá.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy