Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Policajti skončili v nemocnici. Nakazili sa v osade, tvrdí zdroj
Zdielať na

Policajti skončili v nemocnici. Nakazili sa v osade, tvrdí zdroj

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Dvoch policajtov z Pohotovostnej motorizovanej jednotky museli hospitalizovať v nemocnici. Pri zásahoch v osadách sa vraj nakazili mumpsom. Televízii JOJ to potvrdil zdroj z policajného prostredia.

Podľa informácií TV JOJ dvaja hospitalizovaní muži pochádzajú z rôznych okresov východného Slovenska a zasahujú v nebezpečných situáciách. "To je tá skvelá práca v osadách a kto vie, či to už nemajú ďalší," napísal v e-maily jeden z policajtov. 

V okrese Humenné je mumps na ústupe. Vo Vranove nad Topľou však stále hovoria o epidémii. Od jej prepuknutia vo februári minulého roka dokopy evidujú 280 prípadov.

"Za minulý mesiac máme zaznamenaných 26 prípadov," uviedla Miroslava Širáková z Oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Polícia nekomentuje

Polícia nákazu nevyvrátila ani nepotvrdila. "Vzhľadom na ochranu osobných údajov sa k zdravotnému stavu policajtov nebudeme vyjadrovať," uviedla hovorkyňa prešovskej krajskej polície Jana Migaľová.

Očkovanie proti mumpsu je na Slovensku povinné od roku 1987. Skôr narodení môžu mať problém. "Policajti, ktorí sa narodili pre rokom 1987 nemuseli byť očkovaní proti parotitíde. Mohli sa nakaziť kontaktom s chorými ľuďmi," uviedla infektologička nemocnice Svet Zdravia v Humennom Emília Tkáčová.

Nakazia príbuzných?

"Ľudia sa boja, že to donesú domov k deťom. Šíri sa to kvapôčkovo, takže každé kýchnutie je problém," napísal v e-maily jeden z policajtov. Podľa infektologičky v čase inkubačnej doby môžu nakaziť svojich rodinných príslušníkov. Infektologička tvrdí, že polícia sa môže proti nákaze ochrániť rukavicami a maskami.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy