Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
V Trebišove dezinfikujú domácnosti, šíri sa tu mumps
Zdielať na

V Trebišove dezinfikujú domácnosti, šíri sa tu mumps

TREBIŠOV / Najväčšiu základnú školu v Trebišove, ktorú navštevuje približne 850 detí, najmenej na týždeň uzavreli. Vyčíňa tam totiž nebezpečný vírus choroby mumps. Medzi potvrdenými infikovanými sú nielen žiaci, ale aj učitelia. Ďalšie šírenie infekcie teraz závisí od disciplíny nakazených. Odborníci hovoria o možnej časovanej bombe.

Ideálne podmienky na šírenie

Vírus mal v škole ideálne podmienky na šírenie. Prenáša sa totiž vzduchom ako kvapôčková infekcia. "Žiaci vykazovali známky ochorenia. Mali vysoké teploty a začínali im opúchať krky," hovorí zástupca riaditeľa školy Martin Farbar.

"Odhadom okolo 800 detí navštevuje túto školu," dodáva prednosta MsÚ Trebišov Július Selecký. "Je teda v slinách a kvapôčkach, čiže môžu byť kontaminované predmety bežného užívania," tvrdí okresná epidemiologička Lucia Demesová.

Dezinfekcia chloraminom

"Aj učiteľky sa nakazili," tvrdia obyvatelia osady. "V tejto osade je 3 500 ľudí, ktorí sú tu nahlásení. V skutočnosti je ich však oveľa viac, odhadom okolo 5 000 obyvateľov," informuje Selecký. "Či stúpa, alebo klesá počet prípadov nakazených, sa dozvieme v horizonte dvoch týždňov," dodáva Demesová.

"Jedná sa o chloramin, ktorý sa musí rozriediť vo vode, a potom sa ňou umýva nábytok a podlaha," vysvetľuje prednosta. "Základom je kľud, liečenie doma a izolácia chorého," tvrdí epidemiologička.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy