Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Chlapec (†6), ktorého rodičia odmietli zaočkovať, zomrel na záškrt
Zdielať na

Chlapec (†6), ktorého rodičia odmietli zaočkovať, zomrel na záškrt

Zdroj: ISIFA/ilustračné

BARCELONA / Šesťročný chlapec z Barcelony, ktorý ochorel na záškrt, zomrel. Informovali o tom zahraničné agentúry s odvolaním na hovorkyňu nemocnice Vall d´Hebron, kde bolo dieťa hospitalizované.

Chlapec, ktorého v nemocnici prijali 30. mája, zomrel v sobotu ráno. Išlo o prvý prípad tohto infekčného ochorenia diagnostikovaného v Katalánsku za posledných 32 rokov a v Španielsku od roku 1986.

Dieťa pochádzalo z mestečka Olot, neďaleko Barcelony a hraníc s Francúzskom.

Proti ochoreniu nebolo zaočkované - rodičia totiž svoje dieťa zaočkovať odmietli.

Dôležitosť očkovania

Lekári sa pokúšali zbaviť najzávažnejších príznakov ochorenia antibiotikami a vakcínou z Ruska. Ako informoval minister zdravotníctva Alfonso Alonso, dieťa malo poškodené obličky, pľúca i srdce, píše El País.

"Tento prípad by mal pomôcť rodičom uvedomiť si dôležitosť očkovania svojich detí. Musíme chrániť práva detí. Neočkovanie predstavuje nezodpovedné a nebezpečné správanie," vyhlásil nedávno Alonso.

Prvé príznaky, ako celková slabosť, bolesť hlavy, horúčka či zápal hrdla, sa u chlapca objavili 23. mája. V nemocnici v meste Oloto ho ale hospitalizovali aj o 5 dní neskôr, keď sa jeho stav výrazne zhoršil. Vláda v rovnaký deň dostala oznámenie o možno prípade záškrtu. Laboratórne výsledky 30. mája toto ochorenie potvrdili.

Nebezpečné ochorenie

Záškrt je infekčné ochorenie. Prevažne sa lokalizuje v hrdle, na mandliach, niekedy v nose, občas na koži.

Choroba väčšinou postihuje deti do veku piatich rokov a dospelých starších ako 60 rokov. Šíri sa priamym kontaktom alebo vzduchom.

"Túto chorobu sme odstránili zo Španielska pred tridsiatimi rokmi," vysvetlil španielsky epidemiológ Antoni Trilla. "Takže si myslím, že baktérie sem prišli s niekým, kto žije v zahraničí," dodal Trilla.

Vakcína nechráni proti infekcii ako takej, ale bráni telo pred toxínmi záškrtu.

Lekári nedávno vydali varovanie pre Bratislavský kraj. Hrozí tu epidémia mumpsu, osýpok a ovčích kiahní. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy