Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Návrat zabudnutej nákazy. Na severovýchode je besnota!
Zdielať na

Návrat zabudnutej nákazy. Na severovýchode je besnota!

PLAVEČ / V dedine Plaveč (okres Stará Ľubovňa) sa objavila besnota. Nebezpečnú nákazu už potvrdili veterinári. Chorú líšku náhodne objavili iba pol kilometra od obytnej zóny. V obci okamžite prijali mimoriadne opatrenia.

Líšku našli uhynutú pri rieke Poprad. Po všetkých laboratórnych vyšetreniach sa potvrdilo, že zviera bolo besné. 

V obci preto prijali mimoriadne opatrenia. Po ulici sa nesmú voľne pohybovať psy a nemali by sa ani mačky.

Starosta okamžite zhromaždil dokumentáciu. Zvieratá, ktoré podstúpili očkovanie pred vyše rokom, musia ísť k veterinárovi opäť.

Pre monitoring sa už zastrelili ďalšie líšky. Zisťovalo sa, či nie sú besné. Testy našťastie dopadli dobre.

Situáciu budú monitorovať tri mesiace.

Zmizla a vrátila sa

Už sa zdalo, že nákaza zo Slovenska úplne vymizla, no opak je pravdou. v roku 2003 sa potvrdilo až 354 prípadov.

Od augusta do januára v priebehu šiestich rokov sa nepotvrdil ani jeden prípad besnoty.

K zmene došlo v roku 2013, keď nákazu veterinári opäť zaznamenali. počas minulého roka sa naopak nezaznamenal ani jeden prípad.

Besnota sa na Slovensko vracia. "môže to byť tým, že Poľsko má v poslednom čase veľa prípadov. Rovnako nejasná je i situácia na Ukrajine," ozrejmuje Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Prihraničné oblasti

Najrizikovejšie sú prihraničné oblasti, kde nákazu môže preniesť na Slovensko aj zviera z niektorej zo susedných krajín. Zaviedli sa preto viaceré preventívne opatrenia, aby sa výskytu na našom území zabránilo.

"Vakcinácia psov a mačiek je povinná. Aplikuje sa tiež vakcinácia líšok v rizikových oblastiach. V Plavči platia dokonca špeciálne opatrenia," dodal Bíreš.

Besnotu podľa odborníkov treba mať pod kontrolou. "Je totiž smrteľná. Ide o vážne vírusové ochorenie, ktoré napáda centrálny nervový systém a spôsobuje zápal mozgu. Keď sa rozvinie, už sa nedá liečiť, končí smrťou," varuje odborník.

Zomrie päťdesiatpäťtisíc ľudí ročne

Vo svete zomrie ročne na besnotu okolo 55 tisíc ľudí. U nás zaznamenali posledný prípad v roku 1990, keď muž z okresu Rožňava zomrel po pohryznutí besnou mačkou.

Besnota môže postihnúť všetky druhy cicavcov. V zásade sa podľa fázy, v ktorej sa nachádza, prejavuje apatiou, zúrivosťou, hryzením alebo výrazným slinením.

V prípade pohryznutia zvieraťom, pri ktorom si nie sme istí, či je besné, alebo nie, treba okamžite vyhľadať lekársku pomoc a podať očkovaciu látku.

Pozrite si, aké mimoriadne opatrenia spravila obec Plaveč:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy