Skoro jasno
21°
Bratislava
Besnota sa na Slovensko vrátila. Po deviatich rokoch
Zdielať na
Zaujímavosti

Besnota sa na Slovensko vrátila. Po deviatich rokoch

PETROVÁ PRI BARDEJOVE / Na Slovensku bola besnota poslednýkrát zaznamenaná v roku 2004. Aj preto našu krajinu považovala únia za bezpečnú krajinu. Po deviatich rokoch tu máme ale nepríjemný problém - besnotu hlásia poľovníci z Petrovej pri Bardejove.

V obci Petrová pri Bardejove miestneho farára ráno na dvore pri fare čakalo nemilé prekvapenie. "Keď som sa ráno zobudil, tak som na drevách našiel líšku," hovorí Ján Senaj. "Bol som rád, že som líšku našiel prvý, kvôli tomu, že dcéra chodí ráno vonku, lebo s ňou ideme do škôlky," dodáva.

Podozrivú líšku poslali k veterinárom

Farár preto neváhal a rýchlo privolal miestneho poľovníka, ktorý líšku zobral a odniesol ju veterinárom. "Poslali  sme ju na vyšetrenie do Dolného Kubína, kde nám potvrdili besnotu. A tá bola následne potvrdená aj v Štátnom veterinárnom ústave vo Zvolene," hovorí Marek Hudák, riaditeľ RPVS v Bardejove.

Besnota k nám prišla zrejme z Poľska

Besná líška prišla na Slovensko pravdepodobne z Poľska, kde je obrovské ohnisko besnoty. V minulom roku tam totiž miestne úrady zaznamenali bezmála 170 prípadov tejto nákazy. "Je to blízko Poľskej republiky, letecky to sú nejaké dva-tri kilometre," poznamenáva Marek Hudák, riaditeľ RPVS v Bardejove.

Poľovníci teraz objednali vakcíny proti besnote, ktoré budú roznášať po lese. "Aby sme to ložisko nákazy, ktoré existuje, zničili," vysvetľuje poľovník Vasiľ Petreň.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Zdielať na

Súvisiace články