Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Muža (56) dohrýzli psy, lekári nevylučujú besnotu
Zdielať na

Muža (56) dohrýzli psy, lekári nevylučujú besnotu

HUMENNÉ / V Humennom zaútočila agresívna svorka psov na muža, ktorý bol na prechádzke pri rieke. Tri rozzúrené psy sa rozbehli rovno k nemu a začali ho hrýzť. Pán Michal teraz žije v strachu, či ho nenakazili nejakou infekciou, možno besnotou. Slova „prepáčte“ sa však od majiteľov psov nedočkal.

Agresívne psy

Ďalší psí útok. Pre pána Michala sa prechádzka premenila v zlomku sekundy na boj o život. Zaútočili na neho tri zúrivé psy. "Vyšli zo zákruty a začali na mňa skákať," povedal pohryzený muž. "Traja na neho zaútočili. A čo keby išlo dieťa?" pýta sa suseda, ktorá útok videla. Michal nevedel, ako sa má pred agresívnymi psami brániť. Útočili naňho z každej strany.

Ani na povely svojho pána nereagovali. "Začal som kričať, keď ma hrýzli. Rukami, nohami som sa bránil," opísal boj so psami pán Michal. 56- ročný muž teraz chodí od jedného lekára k druhému. Majiteľov psov totiž nepozná a netuší, či sú vôbec očkované proti besnote. Nečudo, že má strach.

"Inkubačná doba u besnoty je jeden až dva mesiace, ale môže to byť u človeka aj niekoľko rokov," informovala veterinárna lekárka Renáta Kleknerová.  Besnota u psov sa prejavuje v dvoch formách - tichej a zúrivej. "Zúrivá forma má u psa tri štádia. V prvom pes nespoznáva svojho majiteľa. V ďalšej môže napadnúť ľudí a v tretej už nastáva smrť," objasnila Kleknerová.

Aký pán, taký pes?

Obyvatelia Humenného sa zhodujú, že najpodstatnejšie je to, ako je pes vychovaný. Keď počúva majiteľa, pokojne môže ostať pustený, ale ak nie, nech je radšej priviazaný. "Aký pán, taký krám - to sa inak nedá povedať, majiteľ je plne zodpovedný za svojho psa," povedal obyvateľ Humenného.

Vakcinácia proti besnote je na Slovensku  povinná. Michalovi teraz len zostáva dúfať, že majiteľ psov ju nezanedbal. "Mužovi bolo odporúčané aby podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru," informoval zástupca náčelníka Mestskej polície v Humennom Vladimír Kocan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy