Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pes ako potrava? Podľa zákona dovolené...
Zdielať na

Pes ako potrava? Podľa zákona dovolené...

ŠTVRTOK NA OSTROVE / Minimálne pol roka vraj obyvatelia Štvrtka na Ostrove (okr. Dunajská Streda) neustále upozorňovali na dom so zelenou bránou, v ktorom bolo podľa nich skántrených niekoľko desiatok psov. Muž, ktorý ich tam choval v hrozných podmienkach a údajne ich aj jedol, políciu nezaujíma. Nie je však podané trestné oznámenie, nie je trestný čin.

Psy žijú medzi odpadmi

Medzi šrotom, starými byciklami, rôznymi nádobami a komunálnym odpadom žije 13 psov. "Na asi 30-centimetrových krátkych reťaziach," dodáva Marcela Juríčková z OZ Gog Azyl.  Bez vody, bez jedla, bez prístrešku. Bez možnosti sa pohnúť.

Ale dych berú aj zábery nakrútené zo susedného domu. Muž s porcovacím nožom v ruke spracúva mäso mŕtveho psa. V obci sa otvorene hovorí o tom, že takto usmrtil desiatky zvierat.

Vyšetrujú ho len kvôli krádeži

Jesť psie mäso síce nie je trestný čin, ale všetko ostatné, čo so zvieratami robil, áno! "Dá sa povedať, že je naplnená skutková podstata trestného činu týrania zvierat," informuje expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Muž sa ale podľa polície trestného činu týrania zvierat nedopustil. Vyšetrujú ho len v súvislosti s krádežou psa. Čo je podľa našich zákonov priestupok. "V tomto prípade nepodal nikto trestné oznámenie," povedala hovorkyňa policajného zboru Mária Linkešová.

Pre políciu je to zbytočná papierovačka

"Pre políciu je to zbytočná papierovačka," dodáva predseda SAOZ Juraj Eliáš. "Polícia môže začať konať bez akéhokoľvek podnetu, alebo trestného oznámenia," hovorí Kurilovská.

Pre časté sťažnosti susedov a podozrenie, že niektoré psy v mužovom dome mohli byť kradnuté, tu pred mesiacom vykonala kontrolu aj regionálna veterinárna správa. "Prípad prevzali veterinári," hovorí Linkešová.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy