Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Nádej pre poľnohospodárov. Geneticky upravené mole majú ochrániť úrodu
Zdielať na

Nádej pre poľnohospodárov. Geneticky upravené mole majú ochrániť úrodu

LONDÝN / Vo Veľkej Británii chcú vypustiť geneticky upravené mole s cieľom znížiť poškodenie poľnohospodárskych plodín. Vedcom z Oxford University sa totiž podarilo zmeniť gén hmyzu tak, že plodí len mužských potomkov. Mole sa potom nemôžu reprodukovať a ich populácia klesá, čo vedie k zníženiu počtu škodcov, ktorí farmárom ničia úrodu.

Testy v skleníkoch ukázali rýchle obmedzenie škôd na úrode. Výsledky sa dostavili už do ôsmich týždňov.

Vedci chcú teraz vykonať vonkajšie skúšky v New Yorku. Povolenie amerického ministerstva poľnohospodárstva už majú.

"Tento výskum otvára nové dvere pre budúcnosť poľnohospodárstva s využitím metód, ktoré sú netoxické a bez pesticídov," vyhlásil vedúci tímu vedcov Neil Morrison.

"Všetci chceme bezpečnú a šetrnú ochranu proti škodcom. Je to teda veľmi sľubný nástroj, ktorý by sa mohol uplatniť v rámci integrovanej ochrany proti škodcom a prispieť tak k zdravému a udržateľnému poľnohospodárstvu," dodal.

Úspech s komármi

Techniku samolimitujúceho génu už vyskúšali proti komárom tropickým, ktorí prenášajú horúčku dengue. Vďaka tomu sa podarilo znížiť ich populáciu v Brazílii, Paname a Kajmanských ostrovoch o viac ako 90 percent. 

Geneticky upravení samčekovia mole sa pária so samičkami a keďže sa ich potomkovia nedokážu reprodukovať, počet škodcov sa zmenšuje.

Niektoré druhy molí spôsobujú farmárom vrásky a zmeny klímy tento problém len zhoršujú. Škodcovia sú zároveň čoraz odolnejší proti pesticídom, poľnohospodári teda žijú v obavách, ako uchrániť úrodu.

Hlavne opatrne

Predseda sekcie Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín Joe Perry, ktorý rozhoduje o tom, či geneticky upravené techniky môžu byť použité v Európe, vyhlásil, že samoregulačné techniky predstavujú minimálne riziko, no musia prejsť ďalšími testami, aby ich mohli v Británii využiť, píše The Telegraph

"Musíme si ale uvedomiť, že vypustenie takéhoto hmyzu môže ovplyvniť aj rastliny, ktoré nie sú poľnohospodárskymi plodinami. To by mohlo teoreticky viesť k šíreniu niektorých kapustovitých burín, preto je posúdenie rizika pre životné prostredie nevyhnutné," dodal.  

Najpoužívanejší druh pesticídu v pôdohospodárstve na celom svete spôsobuje rakovinu. Taký je záver štúdie Medzinárodného centra pre výskum rakoviny. Pozrite si analýzu z Novín o 17tej:

Súvisiace články