Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Masívny úhyn včiel. Potvrdí sa Einsteinova teória o vyhynutí ľudstva?
Zdielať na

Masívny úhyn včiel. Potvrdí sa Einsteinova teória o vyhynutí ľudstva?

GEORGIA / Už Albert Einstein varoval pred tým, že keby vyhynuli včely, vyhynuli by aj ľudia. Viac ako dve z piatich včelích kolónií v Spojených štátoch v minulom roku zahynuli. Prekvapivo najvyšší úhyn zaznamenali vedci v lete. Od apríla 2014 včelári stratili viac ako 42,1 kolónií včiel.

"Keby včely zmizli z povrchu Zeme, ľudstvu by zostali už len štyri roky života," varoval Albert Einstein. "Žiadne včely, žiadne opeľovanie, žiadne rastliny, žiadne zvieratá, žiadni ľudia."

Zhoršovanie prostredia

Autor štúdie a zároveň profesor na univerzite Georgia Keith Delaplane tvrdí, že "problém so včelami, ktorý nastal, je hlasným signálom, že sa dejú zlé veci s našim agrosystémom." 

"Zaznamenali sme to najmä pri včele medonosnej, pretože sa ľahko počíta," dodal Delaplane.

Podľa štúdie to ale nie je také hrozné, ako to vyzerá, napísali americké noviny The Washington Post. "Potom ako vymrie jedna kolónia, včelári rozdelia preživšie kolónie a vytvoria nove. A čísla idú zase hore," uviedol spoluautor štúdie a profesor na univerzite v Marylande Dennis vanEngelsdorp.

Pesticídy a roztoče

Vedcov šokovalo najmä to, že v roku prvýkrát ich zahynulo viac v lete ako v zime. Prieskum zistil, že v roku 2014 včelári prišli o 27,4 percenta ich kolónií. V roku 2013 to bolo 19,8 percent.

Najviac včelích kolónií uhynulo v Oklahome, Illinois, Iowe, Delaware, Marylande, Pensylvánii či Wisconsine.

Delaplane a vanEngeldorp uviedli, že za smrť včiel môžu roztoče, zlá výživa a pesticídy.

Problém so včelami riešili aj v bratislavskej mestskej časti Nové mesto. Na jednom zo stromov visel roj s takmer 30 tisíc včelami. Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články