Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Psy možno nahradia hlodavce. Budú v policajnom zbore krysy?
Zdielať na

Psy možno nahradia hlodavce. Budú v policajnom zbore krysy?

BRATISLAVA / Verili by ste, že myši či potkany dokážu nahradiť psy? Práve to si myslia ruskí vedci. Chcú ich používať pri pátraní po nezvestných ľuďoch či výbušninách. Pozreli sme sa na to, či hlodavce dokážu vážne konkurovať psom.

V Afrike hľadajú míny

Niekto k nim cíti odpor, no hlodavce sú podľa výskumníkov spoločenské, inteligentné, no predovšetkým majú skvelý čuch. Práve preto ich pomaly začínajú využívať tajné služby, aj armáda. A kým niektoré projekty sú ešte len na úrovni prieskumu, v Afrike už potkany poslali do terénu, kde hľadajú nášľapné míny.

"Vysielajú určitý signál. Ten signál môže byť buď vizuálny, alebo v podobe srdcového tepu. Na tých hlodavcoch sú namontované drobné vysielačky, ktoré potom údaje zasielajú do počítača," hovorí výskumník-zoológ Peter Miklós.

Takto by mohli pomáhať aj polícii pri hľadaní trhavín či nezvestných. Najľahšie sa podľa odborníka dajú vycvičiť potkany a hlodavce z čeľade myšovitých. "Žijú spoločenským životom a dokážu komunikovať s inými jedincami," pokračuje Miklós.

Stále je čo objavovať u psov

Slovenskí policajti sa zatiaľ hlodavce využívať nechystajú. Tvrdia, že stále je čo objavovať aj u psov. Tí už okrem klasiky ako sú zbrane, páchatelia trestných činov a drogy vedia vypátrať dokonca aj falošné bankovky. 

"Využívame ich zhruba na jednu tretinu ich kapacity čuchové, čiže my ľudia máme stále čo zlepšovať. Pes dokáže vyhľadať čokoľvek, aj banány, keď ho to naučíte," informoval riaditeľ Odboru kynológie PPZ Branislav Diďák. "Je to spojené okrem schopností živočíchov vnímať pach, aj so schopnosťou signalizovať, že takýto druh pachu sa tam vyskytuje a to je dôvod, prečo sú preferované psy," myslí si Jozef Metenko z Katedry kriminalistiky Akadémie PZ.

V živočíšnej ríši sú však viacerí prirodzení prieskumníci. Vo vodách a pod ľadom sa osvedčili delfíny a tulene, ktoré dokážu nosiť zbrane či kamery. Skvelý čuch a vysokú inteligenciu majú napríklad ošípané.  

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články