Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bodnutie včelou môže zabíjať, takto sa chráňte počas leta
Zdielať na

Bodnutie včelou môže zabíjať, takto sa chráňte počas leta

BRATISLAVA / Mnoho ľudí zistí, že má alergiu na bodnutie hmyzom až vtedy, keď ich uštipne napríklad včela. Vtedy však môže byť neskoro.

To či ste, alebo nie ste alergický určite spoznáte. Reakcia sa po uštipnutí totiž objaví takmer okamžite.

"Žraloky na celom svete zabijú ročne 20 ľudí ale najnebezpečnejším zvieraťom na zemeguli je osa. Na následky osieho uštipnutia a následnej alergickej reakcie umrie niekoľko tisíc ľudí ročne," upozorňuje prezident Slovenského Červeného kríža Viliam Dobiáš.
 
"Mnoho ľudí je alergických na bodnutie včelami a osami. Pribúdajú však aj pacienti s alergiou na bodnutie komárom," hovorí Peter Pružinec s oddelenia Klinickej imunológie a alergológie v Bratislave.

Zachovajte pokoj

Mnohí si ale kladú otázku, čo sa ešte dá považovať za normálnu reakciu a kedy už treba určite vyhľadať lekára. "Pokiaľ je to len kožná reakcia bez iných prejavov v priebehu pár minút, tak sa netreba báť," hovorí Viliam Dobiáš.

Normálna reakcia nastúpi do 5 minút a trvá maximálne 48 hodín. Miesto je opuchnuté, svrbí a je červené. O niečo silnejšia reakcia trvá aj 5 dní. Opuch je väčší a bolestivý.

Podľa skúseného špecialistu urgentnej medicíny ľudia pri väčších opuchoch zbytočne panikária a práve to im stav zhorší. "Panika zvyšuje spotrebu kyslíka, tak keď podľahne panike, začne mať pocit nedostatku vzduchu," Vysvetľuje Viliam Dobiáš.

Prevencia

Preto treba zachovať pokoj a sledovať sa a spozornieť treba ak opúchajú pery, klesne Vám tlak, bolí Vás brucho, dostaví sa hnačka alebo zvracanie. "Opuch v tvári, pocit sťaženého dýchania, piskoty pri výdychu alebo stavy ako pred kolapsom, závrate. V takom prípade je najlepšie volať záchrannú službu," radí prezident Červeného kríža.

Ak bola vaša reakcia vážnejšia, alergológ určite odporúča testy, aby ste neriskovali ďalšie uštipnutie, ktoré by už nemuselo dopadnúť dobre. "V tých najhorších prípadoch môže nastať aj smrť. Obvodný lekár pošle pacienta na testy k imunológovi a ten mu nasadí podľa výsledkov vyšetrení liečbu," radí imunológ Peter Pružinec.

Podľa odborníkov nie je na škodu mať v prírode po ruke balíček prvej pomoci. Netreba zabúdať ani na prevenciu. Nepiť z plechoviek, neobliekať si pestrofarebné oblečenie a nepoužívať voňavú kozmetiku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy