Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ľadové ochladenie v lete je riziko: Odborníci radia, ako neochorieť
Zdielať na

Ľadové ochladenie v lete je riziko: Odborníci radia, ako neochorieť

SLOVENSKO / Pozor na teplotné šoky. Odborníci upozorňujú, že aj klimatizácia môže namiesto úľavy spôsobiť počas teplých letných dní vážne zdravotné problémy. Opatrný treba byť napríklad pri prechode do klimatizovaného obchodu či kancelárie. Ako zmierniť tzv. teplotný šok?

Lekári v tom majú jasno. "Rýchly prestup z chladu do tepla a opačne by mal byť opatrný Teplotný rozdiel by nemal byť viac, ako 7 stupňov," zdôrazňuje Valér Husarovič.

Rozdiel aj 20 stupňov

Ešte lepšie však je, ak nepresiahne viac ako 5 stupňov. Inak hrozia zdravotné problémy.

V skutočnosti však podľa testu televízie JOJ čelí človek počas letných horúčav teplotnému rozdielu do 20 stupňov. Napríklad pri prechode do klimatizovanej predajne potravín.

Teplotný šok z horúčavy do chladu privoláva prechladnutie. Objaví sa klasický problém. "Kašeľ, nádcha, bolesti hrdla, zvýšené teploty," hovorí doktor Husarovič.

A to s tým, že raz za deň výrazný teplotný šok ešte zvládneme. Ale pokiaľ je ich viac, riskujeme. "Môže nastať kolaps. Prudko sa rozšíria cievy, klesne periférny odpor ciev a klesne tlak," dodáva.

Riešením je aklimatizácia

Riešením je, ak sa do prechodom do klimatizovaného priestoru oblečieme. Tak, ako by sme sa obliekli pri odchode z domu, ak by bolo 20 stupňov.

Alebo stačí niekoľko minút pobudnúť napríklad vo vestibule predajne, kancelárií či iného klimatizovaného priestoru. Naše telo tak lepšie zvládne prechod z tepla do výraznejšieho chladu a utrpí podľa odborníkov menší šok.

Pozrite si rady ako predchádzať teplotnému šoku v reportáži Antona Adamčíka:

Súvisiace články