Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nechcete ochorieť? Pozor na klimatizáciu a kašeľ v lietadle
Zdielať na

Nechcete ochorieť? Pozor na klimatizáciu a kašeľ v lietadle

BRATISLAVA / Klimatizované letiská a lietadlá sú ideálnym miestom pre šírenie baktérií. Keďže len málokto zájazd pre kašeľ či nádchu stornuje, kolotoč napríklad s pľúcnymi chlamýdiami sa môže začať.

"Je to infekcie, ktorá sa šíri vzduchom, kvapôčkovou infekciou. Myslím, že aj klimatizácia zohráva svoju úlohu," uviedol praktický lekár Valér Husarovič.

Dobrá imunita

Nedá sa pred nimi ukryť, výhodu majú len ľudia s dobrou imunitou, preto mnohým cestujúcim neostáva nič iné len dúfať, že v lietadle sa nachádzajú len zdraví pasažieri, keďže s infekčnými chorobami by podľa prepravného poriadku v lietadle cestovať nemali.

"Klient musí mať po celú dobu u seba potvrdenie od ošetrujúceho lekára na formulári, ktorý sa dá stiahnuť na našich webových stránkach, či je cestujúci schopný lietať," uviedla hovorkyňa leteckej spoločnosti Vladimíra Dufková.

"Nemajú také rázne a akútne príznaky. Málokto tomu venuje pozornosť, s týmto ku mne určite nechodia. S akútnymi vecami určite áno, aby mohli stornovať zájazd," dodal Husarovič.

Prevenciou rúška

Najúčinnejšiou prevenciou je rúška a problémy s ňou nemajú ani na letiskách. "Rúšky čiapky šál sú v poriadku, len pri bezpečnostnej kontrole ich musia dať ľudia dole," uviedla hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková.

Aby sa infekcie nešírili, je dôležitá aj prevencia vzduchotechniky. "Údržba a čistenie klimatizácie prebieha pravidelne," dodala Dufková.

Žilová trombóza

Okrem ľudí, ktorí dlhodobo pokašliavajú, by mali byť na pozore aj pasažieri s ťažkou žilovou trombózou, s citlivým krkom, kŕčovými žilami a opuchmi nôh. "Krv stagnuje, všetko sa to usádza dole. Základným cvičením je cievna gymnastika. Pohýbať prstami, kotníkmi," uviedol fyzioterapeut Michal Chlebiš.

Ideálnou pomôckou sú kompresné pančuchy. Obliecť si ich treba pred odletom s nohou nahor. "Tá pančucha sa natiahne a zabezpečí venózny návrat, ktorý môže byť doplnený aj cvičením," dodal fyzioterapeut.

Pozrite si rady odborníkov v reportáži:

Súvisiace články