Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Cestujete do krajín tretieho sveta? Pozor na suveníry
Zdielať na

Cestujete do krajín tretieho sveta? Pozor na suveníry

BRATISLAVA / Hoci to vonku nevyzerá na leto, mnohí Slováci sa vyberajú na dovolenku práve koncom augusta, aby si predĺžili leto. Na takýto pobyt sú ideálne krajiny tretieho sveta. Aby ste si pri návrate domov nepokazili dovolenku, tomuto sa vyhnite.

Dnes už nie je problém vycestovať na dovolenku, kam sa vám zachce. Stačí mať peniaze a môžete sa vybrať aj ako sa hovorí na koniec sveta. Z exotickej dovolenky si mnohí chcú priniesť suvenír. A to by už mohol byť problém.

Pozor na suveníry

Medzi Slovákmi sú stále obľúbenejšie letoviská v Turecku, Egypte, Tunisku, ale aj Thajsku. Pri kúpe suvenírov v týchto krajinách si treba dávať veľký pozor na to, čo kupujete a od koho.

"Môže nastať problém, keď prídete na letisko a zaistia vám tovar a nemáte tovar ani peniaze," tvrdí hovorkyňa colného úradu v Bratislave Katarína Tehlárová.

Na tieto suveníry si dajte na dovolenke pozor:

noviny.sk



Dovolenkári si nesmú z týchto krajín priniesť rastliny, palmy, kaktusy, morské koraly, mušle, žraločie zuby či kože zvierat. Colné úrady však každý rok riešia prípady, keď nájdu v batožine kúsky podliehajúce medzinárodnej kontrole.

"Počas letných mesiacov sa zameriavame aj na suveníry. Existuje tzv. dohovor CITES, ktorý zastrešuje niekoľko tisíc chránených druhov rastlín a živočíchov," dodáva hovorkyňa colného úradu.

Najčastejšie sa v stánkoch alebo pri pouličnom predaji stretnete s výrobkami z kože plazov, kožušinami, ale aj výrobkami z rastlín. "Keď už tak odporúčame nakupovať v kamenných predajniach, kde k tomu dostane nakupujúci certifikát. Vtedy je to v poriadku," dodala Tehlárová.

Nakupovať na trhoviskách a od pouličných predavačov je obrovské riziko. Predavač vám môže tvrdiť, že tovar môžete vyviesť, ale často klamú, aby zarobili. V prípade, že pôjde o vzácny druh, môžete skončiť v niektorých krajinách aj vo väzení.

Prevoz alkoholu a tabakových výrobkov

Problém môžete mať aj pri prevoze alkoholu alebo tabakových, kaviáru či dokonca kávy čaju.  Limity pre letecký dovoz neobchodného tovaru z tretích krajín je obmedzený. 

Zákazy platia aj opačne. Zo Slovenska do krajín tretieho sveta. Úplný zákaz dovozu, výroby a spotreby alkoholu platí v Kuvajte, Bruneji, Saudskej Arábii, do Kataru a Bahrajnu.

Limity na dovoz alkoholových a tabakových výrobkov:

noviny.sk

noviny.sk

Súvisiace články