Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V lete pozor na potraviny. Takto sa správne ochladíte
Zdielať na

V lete pozor na potraviny. Takto sa správne ochladíte

BRATISLAVA / Aj keď Slovensko nepatrí medzi najhorúcejšie krajiny sveta, teploty nad 30 stupňov nám už dávajú poriadne zabrať. Takto sa správne môžete schladiť.

Prehriatie organizmu môže spôsobiť kolaps. je dobré vyhľadať tieň. "Ak ste rozhorúčení vonku, vyhľadajte tieň a najrýchlejšie sa ochladíte tak, že priložíte ľad na takzvané chladové body, kde pulzuje krv. Sú nimi zápästie, krku vnútorná časť lakťov a kolien. Zamrazte si uteráky a tými sa osviežte," radí lekárka Ivana Herbanská.

S ryžou do postele

Ak je vám teplo v dome, je dobré použiť ľadový ventilátor. Je to jednoduché, pred ventilátor. "Zaveste si mokré plachty na okná a tie ochladia teplý vzduch," odporúča lekárka. Ak máte dvojposchodový dom, zdržujte sa na prízemí.

Na rozhorúčenp posteľ má lekárka Ivana Herbanská tiež dobrú radu. "Horúcu posteľ ochladíte tak, že zamrazíte vrecko so suchou ryžou. Keď ju dáte do postele, príjemne vám ju ochladí," dodáva.

Dôležitá je aj strava

Dôležitá je aj prevencia. Na teplo sa pripravte aj zvnútra. V horúčavách je dôležitá aj správna strava. Odporúčajú sa nasledovné potraviny:

Zelený čaj, zmrzlina, alkohol, mäta aj medovka, štipľavé koreniny, studené polievky, ovocie a zelenina (melóny, uhorky, hrozno).

Ovocie a zelenina ochladzujú organizmus, studené polievky zase posilňujúci vplyv a neotepľujú organizmus. Zelený čaj chráni organizmus.

Súvisiace články