Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vyťahujte plavky a slnečníky, Slovensko čaká tropický víkend
Zdielať na

Vyťahujte plavky a slnečníky, Slovensko čaká tropický víkend

SLOVENSKO / V sobotu ráno sme sa zobudili do jasného a horúceho dňa. Teplota sa dostane nad hodnoty tropického dňa. Počasie u nás je pod vplyvom tlakovej výše, ktorá sa rozprestiera nad vnútrozemím Európy. Jej stred je nad Škandináviou.

Na Slovensko prúdi vo vyšších vrstvách teplý vzduch od juhu a jeho prílev k nám v ďalších dňoch ešte zosilnie.

"Znamená to, že máme pred sebou horúce víkendové dni, ktoré neohrozia dlhodobé teplotné rekordy. Tie sú veľmi vysoko. V roku 2007 k nám práve v týchto dňoch vrcholil prílev extrémne teplého vzduchu," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

"20. júla vytlačil teplomer ortuť nad 40°C a hodnota 40,3°C je doposiaľ najvyššia nameraná teplota u nás," dodala. 

Prehánky a búrky

Sobota bude horúca, aj keď popoludní sa pri zväčšenej oblačnosti znovu objavia prehánky, prípadne búrky. Zrážok bude mene ako v piatok. V sobotu musia byť na zrážky pripravení obyvatelia Žilinského, Banskobystrického a čiastočne aj Trenčianskeho aj Prešovského kraja. Bude veľmi teplo, od 29 do 33-34°C, na severe okolo 27°C. Vietor bude od severu, do 20 km/h.

Nedeľa bude pokračovať v tomto tempe, slnečno, oblaky len občasne, zrážok ešte menej ako v sobotu. Teplota však bude ešte vyššia, od od 30 do 34-35, na severe okolo 28°C.

Noci budú teplé. Do rána teplota poklesne na 20 až 14 °C, máme pred sebou tropické noci. Vtedy teplota neklesne pod 20°C.

Pozrite si záznam Najlepšieho počasie z piatka, 18. 7:

Vlhký a dusný začiatok týždňa

Začiatok budúceho týždňa bude v znamení oblasti nízkeho tlaku vzduchu vo vyšších vrstvách atmosféry nad nami. To znamená, že bude síce teplo, ale zároveň bude veľmi vlhko a dusno. Takýto typ počasia bude priať tvorbe početných prehánok a búrok, ktoré môžu mať aj silnejšie prejavy.

V pondelok teplota aj napriek zrážkam na mnohých miestach krajiny bude od 28 do 34°C, v utorok pri zamračenej oblohe a početných zrážkach jemné ochladenie na 24 až 31°C, v stredu ešte naďalej takmer zamračené s dažďom, prehánkami, či búrkami, s teplotou od 22 do 29°C.

Materiálne škody

V lete sa často objavujú aj búrky, ktoré sú typické pre teplé a vlhké letné prostredie. Búrkový oblak dokáže narásť až do výšky viac ako dvanásť kilometrov. "Ak by sme to mali vyčísliť v tonách, ide o viac ako 30 000 ton," tvrdí Jarošová.

Búrky nebezpečné nie sú. Nebezpečné sú javy, ktoré ju sprevádzajú. Silné zrážky, s veľkou hodinovou intenzitou, dokážu spôsobiť veľké materiálne škody. Môže sa tiež objaviť aj silný nárazový vietor a krúpy, ktoré tiež prinášajú problémy.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy