Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Boženu zasiahol blesk. Stratila som kontrolu nad končatinami, tvrdí
Zdielať na

Boženu zasiahol blesk. Stratila som kontrolu nad končatinami, tvrdí

VYSOKÉ TATRY / Veľká rana, ohromujúca bolesť a strata kontroly na končatinami. Tak opisuje zásah bleskom Božena počas vysokohorskej túry. Nablízku bola jej kamarátka, ktorá privolala záchranárov.

Kamarátky sa vybrali na túru do Červených vrchov vo Vysokých Tatrách. Cestou ich ale stihla búrka, ktorú prečkali pod skalami. Neskôr sa rozhodli pokračovať v túre.

Po dvadsiatich minútach prišla ďalšia búrka,  to už ale boli turistky mimo úkrytu. "Začali šľahať blesky, ale išli sme ďalej. Nemali sme sa kam schovať. V istej chvíli som videla ako udrel blesk," uviedla svedkyňa Katarína.

Božena: necítila som si nohy

"Počula som udrieť blesk a zrazu som si necítila nohy. Len v päte som cítila bodavú bolesť," opisuje zásah bleskom Božena.

"Keďže bolo veľmi zlé počasie, nemohli sme vyslať hneď vrtuľník. Pripravovali sme pozemný tím. Našťastie sa ale vyčasilo a do akcie letel vrtuľník," uviedol operačný dôstojník TOPR Ján Gasienica.

Mladá žena sa nachádza v nemocnici v poľskom Zakopanom. Záchranári hovoria o naozaj obrovskom šťastí. "Má popáleniny na nohe a umŕtvenú nohu, ale mala veľké šťastie. Zásahy bleskom bývajú rôzne. Mohlo dôjsť pokojne k srdcovej zástave alebo až k smrti," uviedol ošetrujúci lekár Ali Issa Darwich.

"Myslela som si, že som prišla o nohy. Som veľmi vďačná záchranárom že prišli a pomohli mi," dodáva Božena.

Do Vysokých Tatier sa denne vyberú na túru tisícky turistov. V piatok vydala horská služba varovanie pred búrkami.  "Sme tu na prázdninách, na počasí teda nezáleží, chceli sme to vidieť. Žijeme iba raz," hovorí turistka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy