Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Manželia prežili zásah bleskom, paralyzoval ich
Zdielať na

Manželia prežili zásah bleskom, paralyzoval ich

KRNČA / Štyri osoby zasiahol v utorok v dedine Krnča (okr. Topoľčany) blesk. Z nemocnice ich už prepustili. Paradoxne, blesk udrel vo chvíli, keď boli na pohrebe.

"Sme živí a zdraví. Mali sme šťastie," hovorí Anna, žena, ktorú zasiahol blesk.

Desiatky ľudí sa stretli na miestnom cintoríne. Chceli sa poslednýkrát rozlúčiť so sedemdesiatdeväťročným spoluobčanom. Zrazu sa len strhla búrka i s krúpami.

Zrazu rana

Rozutekali sa do úkrytov. Anna s Jaroslavom sa schovali pod najbližší strom. "Išli sme medzi stromy na cintoríne," opisuje Jaroslav.

"Keď zatvárali truhlu s nebohým, zrazu bolo počuť len obrovskú ranu," dodáva.

Ostali paralyzovaní

Manželov zrazilo na kolená. Blesk zasiahol aj muža, ktorý stál obďaleč, a tiež ženu, ktorá sa k stromu približovala.

"Pamätám si len, ako som sa pomaly zviezol k zemi. Padal som pomaly medzi tuje," opisuje Jaroslav. "Spomínam si len, že som vedľa nich stála. Viac nič," dodáva Anna.

Necitlivé končatiny

Čo sa stalo, si obaja uvedomili až v sanitke. "Od pása dole som bol absolútne necitlivý," spomína Jaroslav. "Ja som si necítila nohy a v hlave som mala tlak," opisuje Anna.

Všetci zranení skončili v nemocnici. Mali problémy s nohami, sťažené dýchanie a viaceré odreniny. "Všetci máme našťastie len popáleniny na pravej strane," dodáva Anna.

Manželia, ktorí prežili "krst" Bleskom, pozrite si reportáž:

Rady ako na blesk

Ak búrka začne úradovať počas nevinnej prechádzky, treba ísť čo najďalej od stromov a okamžite sa zbaviť kovových vecí. Najlepšie je nevyčnievať výškou v teréne, čupnúť si a mať spojené nohy.

V žiadnom prípade si nelíhajte na zem! "Človek si myslí, že ak si ľahne, splynie so zemou. Vytvorí ale väčšiu plochu pre zásah bleskom. Stačí, ak si osoba čupne a skrčí nohy," dodáva záchranár Jozef Minár.

Odborníci odporúčajú vypnúť mobilné telefóny. Ak sa ľudia nachádzajú v skupinách, treba dodržiavať dvoj- až trojmetrové odstupy.

"Čo sa týka vodných plôch, určite sa netreba kúpať v jazerách, ani v kúpaliskách. Okamžite z vody von a vyhľadať suché miesto," dodáva Minár.

Ukryť sa pred bleskom dá v aute, ale aj v stane, ak sa prikrčíte k zemi. Netreba sa ale dotýkať kovových častí konštrukcie.

"Približne polhodinu po tom, čo zbadám posledný záblesk, môžem vyliezť," dodáva meteorologička Miriam Jarošová.

Rady, ako zdolať blesk, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy