Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovákov v Chorvátsku trápia črevné problémy a alergie
Zdielať na

Slovákov v Chorvátsku trápia črevné problémy a alergie

ZÁHREB / Slovákov pri Jadrane trápia najmä žalúdočné problémy a alergie na slnko. Aj napriek tomu sú pláže plné dovolenkárov. Domáci sa každé ráno starajú o ich čistotu. A práce majú dosť.

Turistom sa na Chorvátsku páči najviac výborná klíma, čisté more i pláže a ľudia. "Nevšimla som si, že by tu bolo nejaké sklo, na ktorom by sa mohol človek zraniť. Je tu čisto," hovorí slovenská turistka.

Na to, aby sa turisti cítili na plážach komfortne, začína domácim šichta už od skorého rána.

Čistia pláže, lehátka, zbierajú odpadky. Všetko musí byť tip top. Na rozdiel od Slovenska, v Chorvátsku majú zalóhované plastové fľaše. Za jednu si môžu privyrobiť  pol kuny, teda päťdesiat lipa.Za dvanásť platových fliaš si môžete kúpiť napríkald jednu zmrzlinu.

"Domáci, ktorí triedia a zbierajú plastové fľaše, si tak za sezónu môžu privyrobiť  do dvetisíc eur," hovorí riaditeľ komunálnej firmy Nikša Viskovič.  

Poriadok musí byť ešte predtým než vstanú turisti, ktorí obľubujú ranné plávanie, prechádzky či ranný beh.  Ten je obľúbeným ranným športom, neskôr už nemáte šancu zabehať si a pritom nevrážať do ľudí.

Pozrite si reportáž priamo z Chorvátska:

Ošetrenie preplatí poisťovňa

Slovákov však na dovolenke trápia iné veci. Častokrát musia vyhľadať lekára pre zdravotné problémy.

"Najčastejšie turisti počas leta prichádzajú s črevnými infekciami, alergiami na slnko, zápalom hrdla, ucha, angínou. Občas je potrebné aj šitie," vyratúva lekár z Makarskej Marin Bušelić.

"Ja som sám mal napríklad teraz problém s kožou. Mal som alergiu. Naštastie, hneď vedľa apartmánu bola kožná ambulancia," hovorí jeden z turistov. "Zatiaľ som nemusel vyhľadať lekára, ale viem, že sú tu dobrí lekári.  Aj náš domáci nám povedal, že keby bol akýkoľvek problém do desiatich minút nám vie zavolať lekára," hovorí druhý.

Keďže je Chorvátsko od minulého roka v Európskej únii, za urgentné ošetrenie na dovolenke neplatíte. Zaplatíte akurát všeobecné poplatky, ktoré platia aj Chorváti. "To znamená desať kún za vyšetrenie a desať kún za recept do lekárne," objasňuje lekár.

Ak máte komerčné poistenie máte nárok aj na preplatenie liekov, alebo napríklad aj za ošetrenie zubu. "Slováci, tak ako aj iní, dostanú účet, a keď im to pokrýva ich poistenie, po návrate si ho môžu dať preplatiť," vysvetľuje miestny lekár.

Súvisiace články