Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prehľad cien tovarov a služieb v Chorvátsku
Zdielať na

Prehľad cien tovarov a služieb v Chorvátsku

MAKARSKA / Slovákov je pri Jadrane každoročne viac než dosť. Našinci tradične uprednostňujú ubytovanie s kuchyňou, kde si môže variť. Aj v miestnych reštauráciach sa však dá najesť za prijateľné ceny.

"Minulý rok sme mali rekordnú sezónu. Turisti strávili na Makarskej dokopy milion nocí, z toho Slováci viac ako sedemdesiattisíc nocí," hovorí riaditeľ turistického úradu Makarska Tonči Lalić.

Niektorí Slováci si chcú dovolenku doslova užiť a oddýchnuť si, preto preferuju ubytovanie v hoteloch aj s polpenziou. Cena sa pohybuje od štrnásť do 22 eur na deň. Závisí  od toho, či majú polpenziu formou švédskych stolov.

"Majú na výber dva, tri druhy ryby, rôzne druhy mäsa, dezerty a podobne," objasňuje riaditeľ miestneho hotela Více Viskovič.

Väčšina Slovákov vyhladáva súkromné apartmány aj s kuchynkou. Najmä ak ide o rodiny s deťmi. Ceny v miestnych supermarketoch sú porovnateľné s cenami v Bratislave.

"Dopyt je najmä po ovocí, zelenine, mäse. Niektoré hotové jedlá, ktoré majú rýchlu prípravu, viacero druhov nápojov, najviac minerálka, pivo, limonády, a taktiež aj alkohol," vyratúva vedúca supermarketu v Makarskej Marijana Róso.

Prehľad cien tradičného sortimentu nájdete v priloženej reportáži:

Ryby a dary mora

V reštauráciach si Slováci najviac pochutia na tradičných prímorských jedlách.

"Najviac si objednávajú ryby, ale taktiež stejky. My sa zameriavame najmä na čerstvé ryby a plody mora," vysvetľuje čašník v reštaurácii Marko Mrčela.

Na pečenej rybe si môžete pochutnať už od 95 chorvátskych kún, čo je približne dvanásť eur, chobotnicový šalát stojí od 65 kun, teda asi osem eur, pizza približne 50 kún, čo je takmer sedem eur.

Ak sa potrebujete schladiť, pivo vás vyjde na šesťnásť kún, rakija, orechovac či travarica deväť. Zmrzlinu zjednáte za zhruba šesť kún.