Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Luciu videli colníci ako pašeráčku, na toto si dajte pozor
Zdielať na

Luciu videli colníci ako pašeráčku, na toto si dajte pozor

BRATISLAVA / Luciu pri vychádzaní z pristávacej haly na letisku vo Schwechate skontrolovali colníci. V troch kufroch niesla pre svoje deti vianočné darčeky, ktoré nakúpila v New Yorku. Colníci ju podozrievajú, že tovar nechcela precliť a niekoľko hodín ju zadržiavali na letisku. Tejto nepríjemnej situácii sa však dalo jednoducho predísť.

Po piatich hodinách ju pustilii

"Batožinu mi hádzali. Čo im padlo na zem, kopali do toho, zvyšoval na mňa hlas, kričal," opisuje správanie sa colníkov Lucia. Až po štyroch hodinách naliehania a telefonáte zo slovenského veľvyslanectva sa dočkala tlmočníka. Po piatich hodinách ju nakoniec pustili, no tovar jej zadržali.

Ak nechcete na letisku o nakúpené veci prísť, musíte tovar precliť. Existujú však aj výnimky, tzv. limity, ktoré sú od cla oslobodené. "V prípade tom, že sa občania vracajú z tretej krajiny mimo Európskej krajiny na Slovensko, by mali dbať na to, aby ten tovar nepresahoval hodnotu 430 €. Špecifické množstvo platí aj pre alkohol a cigarety," uviedla hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

Toto si môžete bezplatne doniesť

Bez platenia cla si môžete doviesť napríklad 10 krabičiek cigariet alebo 50 cigár. Ale tiež aj liter tvrdého alkoholu alebo 4 litre vína. Clo nezaplatíte ani za pol kila kávy či 100 gramov čaju. Väčšie množstvo už musíte precliť. Tovar pritom musí byť určený len pre vašu osobnú spotrebu, prípadne ako dar.

Tabakové výrobky Alkohol a alkoholické výrobkyIný tovar
Najviac 200 ks cigarietNajviac 1 liter alkoholu nad 22 obj. % alkoholunapr. parfumy do 430 €
Najviac 100 ks krátkych cigariekNajviac 16 litrov pivakáva - max. 500 g alebo 200 g kávového extraktu a esencie
Najviac 50 ks cigár Najviac 4 litre tichého vína - z toho šampanské max. 2 litre čaj - max. 100g alebo 40g čajového extraktu a esencie
Najviac 250 g tabaku na fajčenienajviac 2 litre alkoholu do 22 obj. % alkoholu

Zdroj: noviny.sk

"Množstvo privezeného tovaru nesmie vzbudzovať podozrenie, že s ním, bude ďalej občan obchodovať a taktiež to musí byť dovoz len príležitostný," hovorí Macíková. Ak cestujete inak ako letecky, môžete doviesť tovar bez cla maximálne v hodnote 300 €.

Téme sa venuje reportér Pavol Janič. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy