Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slobodných tridsiatnikov stále pribúda, tu je dôvod!
Zdielať na

Slobodných tridsiatnikov stále pribúda, tu je dôvod!

BRATISLAVA/NEW YORK / Žiadne nákupy rodinných balení v potravinách, jóga dva krát týždenne, budovanie kariéry, financie investované len do seba. Z istého pohľadu to znie lákavo. No fakt je ten, že stále viac ľudí okolo tridsiatky žije osamote. V minulosti boli považovaní za čudákov, dnes sú bežnou súčasťou spoločnosti.

Podľa prieskumov je 40 percent takýchto ľudí so svojou situáciou spokojných a 60 percent partnerský vzťah v budúcnosti nevylučuje. Trend single žitia vyhovuje aj Zuzke. Tá si po niekoľkých sklamaniach povedala, že ich už nechce zažívať a ostane single. "Vyhovuje mi to. Nechcem, aby to bolo naveky ale nechcem siliť vzťah," hovorí Zuzka.

Ako si to človek nastaví, tak má

Mužov a žien, ktorí žijú sami je u nás čím ďalej viac. Niektorí majú vo vzťahoch smolu, iní si možnosť nežiť vo dvojici sami zvolili. "Ak si človek stanoví nároky tak, ako mu to vyhovuje, môže byť náročné brať zodpovednosť za toho druhého," uviedla sociologička Silvia Porubänová.

Zuzka síce žije sama, nie je však samotárka. A osamelou sa ani necíti byť. Navštevuje rodinu, priateľov a je finančne sebestačná. "Dvom to ide veselšie, ľahšie. Ale nehovorím, že mne to ide ťažšie," tvrdí Zuzka.

Ak si chce ísť na jógu alebo na výlet využije zoznamku. Tam sú rovnako ľudia bez partnerov a majú čas. Nevenujú sa totiž rodine ani deťom. "Ľudia sa stretávajú na úrovni kamarátov, nikto ich do vzťahu netlačí," hovorí Veronika Točková zo zoznamovacej agentúry. Ľudia, ktorí nežijú v páre musia často odolávať tlakom okolia. Ak žijú v anonymite, je to pre nich jednoduchšie.

Pre singles sú ideálne veľké mestá

Pre ľudí, ktorí chcú žiť sami, sú ideálne veľké mestá ako je New York. Vincent je chlapík, akých je v tomto meste veľa. Má svoje roky, no doteraz nezažil, čo je vážny vzťah. "Celý život som slobodný, jednoducho si to takto užívam," hovorí Vincent.

Podľa dostupných údajov takmer polovica Američanov nad 18 rokov žije bez partnera. Len zlomok z nich tvoria tí, ktorí sú rozvedení alebo ovdoveli. "Ja? Keď chcem ísť na dovolenku, tak jednoducho idem. Mesiac na Jamajke? Nemám problém, nemusím sa zodpovedať priateľke," hovorí Vincent.

Ten má veľa kamarátov. Kamarátske partie mu stačia a do vzťahu Vincenta ani jemu podobných do vzťahu nedoženie ani 900 zoznamovacích agentúr, ktoré sa nachádzajú v New Yorku.

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 18:00.

ISIFA

Zdielať na

Súvisiace články