Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Cestujete do Chorvátska? Dajte si pozor na tamojšie pravidlá
Zdielať na

Cestujete do Chorvátska? Dajte si pozor na tamojšie pravidlá

BRATISLAVA / Mnohí Slováci sa už chystajú na dovolenku k Jadranu. Každý z turistov by mal ovládať tamojšie pravidlá, aby predišiel problémom. Jedným z nich je aj to, že na vodičov mladších ako 24 rokov sa nevzťahuje tolerancia alkoholu za volantom. Ak nezaplatíte pokutu, môžete skončiť na tri dni vo väzení.

Svietenie

Hoci v Chorvátsku zákon stanovuje jazdiť s rozsvietenými svetlami počas dňa len v zimných mesiacoch, pre vlastnú bezpečnosť odporúčame mať svetlá rozsvietené stále.

Alkohol za volantom

Pri slovenskom mori je povolený alkohol za volantom do 0,5 promile. Výnimka sa ale nevzťahuje na mladých vodičov do 24 rokov. Tí majú nulovú toleranciu.

Cyklistom, ktorí nafúkaju viac ako 0,5 promile alkoholu v dychu hrozí pokuta  500 kún, čo je 67 eur. Vodičom , ktorí nafúkajú  nad 0,5 promile  hrozí sankcia od 133 eur až do výšky 2 000 eur. Hrozí aj väzenie až 60 dní.

Vodiči do 24 rokov nesmú jazdiť vyššou rýchlosťou ako 120 kilometrov za hodinu a mopedom maximálne 40 kilometrov za hodinu.

Dopravná nehoda

Ak budete na cestách arogantne ohrozovať život a zdravie ostatných účastníkov premávky, posedieť si môžete vo väzení až tri roky.

V prípade dopravnej nehody volajte políciu na číslo 192, ak je to možné oblečte si vestu a postavte výstražný trojuholník, aby ste neohrozili bezpečnosť cestnej premávky. V prípade škody si od polície vyžiadajte  takzvaný "zapisnik o očevidu", teda záznam o nehode.

Podľa polície bez neho nemôžete prekročiť štátnu hranicu a budete ho potrebovať aj pre poisťovňu na Slovensku. "Záznam o dopravnej nehode nedostanete na mieste nehody, ale vám ho vydajú na príslušnom policajnom oddelení, za správny poplatok 20 kún," uviedla policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

V prípade, že ste spôsobili škodu a odmietnete druhej strane poskytnúť svoje údaje alebo nevypíšete Európsku správu o nehode, hrozí vám pokuta do výšky približne 650 eur.V Chorvátsku platí objektívna zodpovednosť vodiča.

Prehľad pokút pri prekročení rýchlosti mimo obce:

TV JOJ

Prehľad pokút pri prekročení rýchlosti v obci:

TV JOJ

"V Chorvátsku je podľa priestupkového zákona v platnosti register nezaplatených pokút, v ktorom sú evidované osoby, ktoré v stanovenej lehote neuhradili uloženú pokutu," uviedla Baloghová.

Platenie pokút

Ak v určenej lehote zaplatíte dve tretiny peňažného trestu, hľadí sa na priestupok akoby ste zaplatili celý peňažný trest. Najlepšie však obídete ak budete ochotný zaplatiť za dopravný priestupok hneď alebo do troch dní.

Ak však v stanovenej lehote nezaplatíte pokutu za priestupok, peňažný trest sa okamžite zamieňa trestom odňatia slobody. "Podľa chorvátskeho priestupkového zákona to znamená za každých 300 kún jeden deň trestu odňatia slobody, minimálne tri dni a maximálne 60 dní," dodala Baloghová.

Za telefonovanie za volantom bez využitia hands free zbytočne prídete o približne 70 eur. Jazda bez prilby na motorke, mopede a štvorkolke stojí približne 133 eur.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy