Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ak vám začne horieť auto, takto postupujte
Zdielať na

Ak vám začne horieť auto, takto postupujte

BRATISLAVA / Ak horí auto pre technickú závadu, môže ísť o život. V prípade, že sa vám začne dymiť spod kapoty, radšej opustite vozidlo. Predísť problémom sa dá dobrým technikom, ktorý skontroluje práve rizikové časti auta.

Ak auto pohltia plamene, pomôžu len hasiči. "Je to otázka niekoľkých desiatok sekúnd. Spravidla v priemere do troch minút nie je čo zachrániť," ozrejmuje veliteľ bratislavského hasičského a záchranného zboru Marián Bugár.

Biely dym

Pokiaľ spod kapoty dymí biely dym, pravdepodobne vám vyvrela voda. "Auto treba rýchlo odstaviť, aby sme nezadreli motor. Nechať to vychladnúť a následne naliať novú dávku destilovanej vody alebo chladiaceho média," vysvetľuje dopravný konzultant Maroš Palesch.

Ak je ale dym tmavší a presúva sa aj do interiéru auta, treba vypnúť motor, zatiahnuť ručnú brzdu a ihneď opustiť vozidlo. Kapotu neotvárajte.

"Po otvorení kapoty jednoducho dôjde k premiešaniu vzduchu s horiacim priestorom, čo jednoznačne podporuje ďalšie horenie. Ak aplikovať hasiacu látku do motorovej časti, tak ak sa nám to podarí, tak pootvoriť kapotu, iba na úroveň poistky a snažiť sa aplikovať hasiacu látku na povrch," vysvetľuje Bugár.

Výbuch nehrozí

Výbuch podľa odborníkov nehrozí. "Laik môže vyhodnotiť ako výbuch prasknuté sklené výplne vozidla, ktoré sa rozletia do vzdialenosti niekoľkých metrov," dodáva.

Predísť komplikáciám sa dá preventívnymi kontrolami auta. "Dobrý mechanik skontroluje aj všetky hadičky, najmä v okolí palivovej sústavy, ktorá je najväčším rizikom," vysvetľuje Palesch.

V prípade, že sa vám spod kapoty začne dymiť, urobte nasledovné:

Súvisiace články