Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kim Čong-un pomohol strýkovi, ktorý sa pred jeho otcom musel ukrývať
Zdielať na

Kim Čong-un pomohol strýkovi, ktorý sa pred jeho otcom musel ukrývať

PCHJONGJANG / Bývalý vodca Severnej Kórey Kim Čong-il údajne prenasledoval svojho nevlastného brata Kima Hyon-nama zo strachu, že by sa mohol postaviť proti režimu. Terajší vodca Kim Čong-un si ho naopak drží blízko tela, vybavil mu povýšenie v práci.

Juhokórejské noviny Chosun Ilbo uviedli, že Kim Hyon-nam bol nútený žiť v úkryte, zatiaľ čo jeho brat vládol Severnej Kórei. Kim Čong-il sa zrejme obával, že Kim Hyon-nam by mohol postaviť vlastnú mocenskú základňu a taktiež by sa mohol pokúsiť zvrhnúť jeho režim.

Povýšenie

Kim Hyon-nama, 44-ročného syna Kim Ir-sena - zakladateľa národa, vymenovali do funkcie na ministerstve zahraničia Severnej Kórey. Pracuje v oblasti, ktorá spracováva problematiku zahŕňajúcu Japonsko a Južnú Kóreu.

Analytici uviedli, že za povýšenie na ministerstve zahraničia skutočne môže Kim Čong-un, ktorý tak pomáha príbuzným. Ale dodávajú, že je tiež možné, že mladý a neskúsený severokórejsky vodca si drží nevlastného strýka blízko tela, aby mohol kontrolovať, že nebude podnecovať opozíciu.

"Ešte do začiatku tohto roka bol Kim Hyon-nam úradníkom Robotníckej strany v provinčnom mestečku a málokto o ňom počul," hovorí pre The Telegraph profesor na tokijskej univerzite Waseda a odborník na severokórejské vedenie Toshimitsu Shigemura.

Poprava strýka

Kim Kjong-hi bola sestrou Kim Čong-unovho otca Kim Čong-ila, ktorý zomrel pred tromi rokmi. Jej manžel Čang Song-tchek bol v decembri 2013  popravený pri najväčšej čistke vo vedení KĽDR.

Poprava šokovala množstvo pozorovateľov po celom svete. Pred svojím prekvapivým koncom bol považovaný za druhú najmocnejšiu osobu v krajine.

Kim Čong-un sa mu otočil chrbtom a pri široko medializovanom procese ho obvinil z pokusu o zvrhnutie vlády, píše CNN.

Poprava ministra

Severná Kórea údajne popravila aj svojho ministra obrany Hjon Jong-čola. Jeho smrť bola súčasťou rozsiahlej čistky, ktorou sa severokórejský vodca Kim Čong-un snaží upevniť svoju moc.

Hjona, ktorý ministerstvo obrany viedol od roku 2014, zabila podľa juhokórejskej rozviedky popravčia čata verejne pred niekoľkými stovkami ľudí paľbou z protilietadlovej zbrane.

KĽDR od začiatku tohto storočia vykonala 1 400 verejných popráv. Najvyššie tresty severokórejský komunistický režim údajne udeľuje aj za také "zločiny", ako je sledovanie juhokórejských seriálov na DVD. Vyplýva to z novej správy, ktorú na základe informácií severokórejských utečencov vypracoval Kórejský ústav národného zjednotenia v juhokórejskom Soule, napísal The Times.

Súvisiace články