Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tajomstvá Bieleho domu odhalené, služobníctvo prezradilo pikošky
Zdielať na

Tajomstvá Bieleho domu odhalené, služobníctvo prezradilo pikošky

WASHINGTON / Bývalo tradíciou, že služobníctvo starajúce sa o amerických prezidentov a ich rodiny zachová diskrétne mlčanie o tom, čo zažilo v súkromných častiach Bieleho domu. Viacerí ale po novom toto pravidlo porušujú. V novej knihe podľa denníka The Washington Post nechávajú nahliadnuť do zákulisia washingtonskej prezidentskej rezidencie.

Knihu s názvom The Residence: Inside the Private World of the White House (Rezidencia: Vnútri súkromného sveta Bieleho domu) zostavila Kate Andersen Brower podľa spomienok zamestnancov, ktorí boli prezidentom nablízku aj v neľahkých časoch.

Opisuje napríklad osamelosť Richarda Nixona v čase, keď čelil návrhu na odvolanie, či vyčerpanie Hillary Clinton, keď sa prevalil sexuálny škandál jej manžela.

Väčšina zo zaznamenaných príbehov, vrátane zlostných výčitiek Nancy Reagan pre tri rozbité tretky, je pritom uvedená aj s menom človeka, ktorý ho rozprával, píše denník The Washington Post.

Historky sa tak neschovávajú za rúško "anonymných zdrojov blízkych Bielemu domu", ktoré obvykle dopĺňajú správy o vnútornom fungovaní prezidentského sídla.

Obľúbený prezident

Brower, ktorá predtým pracovala ako reportérka agentúry Bloomberg, hovorila s bývalými vrátnikmi, šéfkuchármi, floristami, slúžkami, sluhmi, maliarmi a mnohými ďalšími. Viaceré z nich už boli veľmi starí, šesť z tých, ktorých spovedala, počas uplynulého polroka zomrelo.

Kniha okrem iného odhalila, ktorí z prezidentov boli medzi zamestnancami najobľúbenejší - George H.W. Bush a jeho manželka Barbara; prvá dáma vraj často chodila do kvetinárstva Bieleho domu, aby sa pozhovárala so zamestnancami, a jej manžel si s nimi kedykoľvek rád zahádzal podkovou na terč.

washingtontimes.com

"Bushovci boli na služobníctvo zvyknutí, a tak vedeli, ako sa k nemu správať. Clintonovci a Obamovci pochádzali zo strednej triedy, a boli rezervovanejší," píše Brower.

Prevažne afro-americkí služobníci od začiatku pociťovali "nevyslovené pochopenie a rešpekt" voči Obamovcom, pretože s nimi zdieľajú rovnakú skúsenosť čiernej pleti v Amerike.

Príchod Obamovcov

Brower cituje vrátnika Wortingtona Whitea, ktorý na Obamovcov narazil počas ich prvej noci v Bielom dome.

"Bolo neskoro, po inauguračnom plese. A ja som zrazu počul, ako prezident Obama hovorí: ´Mám to! Mám to! Dostal som sa sem!´A ozvala sa hudba, bol to R&B hit Real Love od Mary J. Blige."

TASR/AP/Mary Altaffer

Prezident sa vraj na Whitea pozrel a poznamenal: "Stavím sa, že niečo také ste tu ešte nevidel, že?"

Problémy naopak mali zamestnanci s prezidentom Lyndonom B Johnsonom. Postarala sa o to okrem iného prezidentova požiadavka na presnú podobu sprchy, ktorú vraj chce mať. Chcel, aby "voda striekala z viacerých hubíc všetkými smermi s prenikavosťou ihiel a veľkou silou," napísala Brower.

Nakoniec sa prezidentovu požiadavku podarilo splniť, ale až potom, čo bol predák inštalatérov Reds Arrington na niekoľko dní hospitalizovaný pre nervové zrútenie, povedala vdova po Arringtonovi Margaret.

Problémy Clintonovcov

Problémy mali zamestnanci tiež počas vlády Clintonovcov, predovšetkým pre ich obavy z narušenia súkromia, čo ešte zosilnelo po prepuknutí sexuálneho škandálu Billa Clintona.

Reprofoto/The Washington Post

A majster cukrár Riland Mesnier spomína, ako mu Hillary komplikovala život, keď v absolútne nepredvídateľných intervaloch žiadala o svoj obľúbený mokka zákusok.

"Tichým, nesmelým hlasom, ktorý sa tak veľmi líši od jej obvyklého sebavedomého tónu, sa ma spýtala: ´Roland, mohla by som dnes večer dostať mokka zákusok?´," píše Brower.

Hillary Clinton momentálne kandiduje na prezidentku, pozrite si video:

Súvisiace články