Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slovenské firmy smerujú do vesmíru
Zdielať na
Zaujímavosti

Slovenské firmy smerujú do vesmíru

BRATISLAVA / Slovensko v pondelok uzavrelo zmluvu s Európskou vesmírnou agentúrou, na základe ktorej sa naša krajina stane spolupracujúcim štátom tejto medzinárodnej organizácie.

Bratislava získa širší prístup k informáciám v oblasti kozmických aktivít a výskumu. "Pre nás je to završenie mnohoročného procesu, kedy sme sa zapojovali ako pridružený člen do projektov vesmírnej agentúry. Teraz získame väčšie možnosti podeliť sa na vedeckom výskume," povedal minister školstva Juraj Draxler, ktorý dohodu podpísal so zástupcom ESA Karlheinzom Kreuzbergom. Text zmluvy slovenský parlament schválil koncom januára.

Hodiny sú spustené

Podobnú zmluvu ako Slovensko uzavrelo v minulosti s ESA ďalších osem štátov. "Podpisom zmluvy sa spustili hodiny a počas roka musíme naplniť dohodu tým, že sa začnú realizovať projekty," uviedol Kreuzberg.

Záujem o účasť na programoch ESA podľa Draxlera už prejavili slovenské firmy, a to napríklad v oblasti robotiky alebo materiálového výskumu.

Ročný príspevok Slovenska do ESA dosiahne tento rok 1,35 miliónov eur, v nasledujúcich rokoch sa bude mierne zvyšovať. Tieto peniaze by mali byť použité najmä na financovanie programov ESA, do ktorých sa zapoja slovenskí výskumníci.

Anton Adamčík vám v reportáži povie viac:

Zdielať na

Súvisiace články