Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ženy, ktoré v Írsku pri pôrodoch mrzačili, prehovorili
Zdielať na
Zaujímavosti

Ženy, ktoré v Írsku pri pôrodoch mrzačili, prehovorili

BELFAST / Veľká Británia v poslednom období čelí čoraz viac mrzačeniu ženských pohlavných orgánov. Podivné praktiky, kedy počas pôrodov ženám rozrezali panvu bez ich súhlasu, sa v posledných desaťročiach udomácnili v Severom Írsku, píšu české Lidové Noviny.

Na prípady, kedy ženám takto ubližujú počas pôrodu, sa snaží už dlho upozorniť organizácia Survivors of Symphysiotomy.

Zákrok spočíva v rozrezaní ženskej panvy, čo má umožniť jednoduchší priebeh pôrodu a umožniť žene porodiť čo najviac detí, píšu české Lidové Noviny.

V minulosti sa nemocnice obhajovali tým, že sú pod silným vplyvom katolíckej cirkvi. Tá požadovala viac ako tri deti.

Lily McDonell kedysi zákrok podstúpila. Keď sa prebudila z umelého spánku uvidela, ako sa hlava jej dieťaťa napichla na rozrezanú panvovú kosť. "Jeho hlava sa zasekla o panvu. Vykrvácalo," smutne spomína Lily.

Druhá z pacientiek, ktoré zákrok podstúpili, ho opísala ako neľudský. "Priviezli ma na sál, ktorý bol plný ľudí. Nikto nepovedal, čo sa deje. Dali mi lokálne anestetikum a roztiahli mi nohy. Na tú bolesť nikdy nezabudnem. Kričala som, ale držali ma, takže som nevidela nič okrem toho, ako ma režú," opisuje Matilda Behan.

Rodina na prvom mieste

Predsedníčka organizácie uviedla, že cisárky rez znižoval maximálnu veľkosť rodiny. "Lekári odmietali urobiť na jednej žene viac ako tri také rezy. Ideálne však mala každá porodiť aspoň desať detí," dodala. 

Krutú realitu potvrdzuje i štúdia z univerzity v Georgetowne. Katolícka cirkev totiž trvala na takejto forme pôrodu. Priviesť na svet takto dieťa mohlo až tisícpäťsto žien.

Írska vláda odškodnila niektoré zo žien. Nie všetky však peniaze prijali. Niektoré totiž tvrdia, že je to minulosť, ktorú už netreba vyťahovať na svetlo. Iným by pre zmenu postačilo, keby štát uznal svoju chybu.

Organizácia Survivors of Symphysiotomy však upozorňuje, že obdobné prípady sa nájdu aj dnes. Posledná pochádza len z minulého roka. 

"Náboženský obyčaj sa vo vyhláseniach zástupcov lekárskej komunity objavuje úplne bežne," uviedol Mark Kelly z neziskovej organizácie Írska rada pre ľudské práva. "V modernej demokracii je niečo takéto neprijateľné," dodal.

Lekári mlčia. Vyjadriť sa odmietajú. V Írsku však v máji tohto roku vznikla prvá klinika, ktorá sa zaoberá mrzačením ženských pohlavných orgánov.

Pozrite si priložené video:

Zdielať na