Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Deti sa v škole ničia, sedia na zlých stoličkách
Zdielať na
Zaujímavosti

Deti sa v škole ničia, sedia na zlých stoličkách

BRATISLAVA / Školáci presedia v laviciach už len počas základnej školy stovky hodín. Viacerí rodičia sa pýtajú, či im to nemôže uškodiť - nie je reč o vedomostiach, ale sedenie na stoličkách.

Na čom naše deti sedia? Nie je to žiadna banalita. Ročne totiž v škole presedia aj 800 školských hodín a za 9 rokov je to aj 7 000 hodín. "Bolel ma chrbát, ale dostali sme vyššie lavice," hovoria žiaci.

Bolesti a migréna

"Sedenie dieťaťa je veľmi dôležité pre vývoj," tvrdí ortopéd Jozef Vojtaššák. Dobrou podmienkou pre správne sedenie je: "Výšku stoličky a stola určujeme podľa výšky dieťaťa. Nesprávne sedenie a držanie tela môže už u dospievajúcich priniesť bolesti a migrény," pokračuje ortopedička Martina Frištáková.

Napriek tomu v mnohých školách ešte stále používajú stoličky, na ktorých sedávali často ešte rodičia dnešných školákov. Dôvodom sú peniaze. "Veľký, vysoký žiak, aby sedel na takej stoličke. Nie vždy sme mali primeranú výšku," hovorí riaditeľka Základnej školy Kulíškova Antonia Snehotová.

Vzdialenosť 40 centimetrov

Základná škola kúpila do dvoch tried polohovateľné stoly aj stoličky. "Je dobré, aby tá vzdialenosť medzi zrakom a doskou stola bola aspoň 40 centimetrov," dodáva Frištáková.

"Vychádza to okolo 2 000 až 3 000 eur," tvrdí riaditeľka. Už začiatkom roka sa zisťuje výška detí a podľa výšky usádzajú deti do lavíc.

Zdielať na

Súvisiace články