Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Takto si najlepšie zdriemnete za volantom
Zdielať na

Takto si najlepšie zdriemnete za volantom

BRATISLAVA / Odborníci so všetkou vážnosťou varujú, aby ste v prípade, že vás na ceste skolí únava neváhali a zdriemli si.

Väčšina opýtaných obyvateľov uviedla, že ak spia v aute, málokedy sa dobre vyspia. Niekedy vôbec. Výsledkom je, že sú ešte viac dolámaní, ako keď si ľahli spať.

Vystretá chrbtica

"V aute nič nepomáha, aby ste sa dobre vyspali," dodáva jeden z opýtaných. Telo totiž musí byť vo vodorovnej polohe a vaša chrbtica vystretá. V aute si však môžete nanajvýš poloľahnúť.

"Človek by nemal byť úplne nahnutý príliš na jednu alebo na druhú stranu, pretože určité svaly sú natiahnuté a keď sa zobudí cíti, že svaly sú posťahované, iné zase veľmi ponaťahované," vysvetľuje fyzioterapeut Viktor Bielik.

Opuchnuté nohy

Navyše, veľakrát sa stáva, že po pár hodinách z auta vykročíte do nového dňa s opuchnutými nohami, pretože krv sa ťažko dostáva z končatín k srdcu. V takýchto prípadoch pomáhajú kompresné podkolienky, ktoré tento žilný návrat podporujú.

Podľa športového fyziológa je najschodnejšia poloha na chrbte, keď sa celý doslova obložíte a podložíte. " Aby bola tá chrbtica v čo najväčšej možnej miere spevnená," dodáva Bielik.

Súvisiace články