Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Topánky na zabitie. Ženy pri nákupe črieviček strácajú rozum
Zdielať na

Topánky na zabitie. Ženy pri nákupe črieviček strácajú rozum

BRATISLAVA / Skúsení muži určite vedia, že najlepšou terapiou pre ženu je kúpiť si niečo na seba. Mnohé z nás však nevedia odolať krásnym topánkam. Ani takým, čo nám celkom nesedia, prípadne majú podpätky na zabitie. Topánky sú však modlou všetkých žien...

Mnohé ženy do nich investujú majland. Pri ich kúpe pritom ide častokrát rozum bokom. Načo vôbec skúšať, či v nich vieme chodiť, keď sú také krásne? To si zrejme povedala aj dievčina, ktorej spanilú chôdzu teraz cez sociálne siete môže obdivovať celý svet. Z telefonovania sa vyrušiť zjavne nenechala, no krok pod kontrolou neudržala.

Veľa úrazov súvisí s topánkami

Odborníci pri pohľade na takúto obuv len čakajú, kedy sa ich nositeľka ocitne u ortopéda. "Je veľa úrazov, ktoré k nám prichádzajú spôsobené tým, že si obula takúto obuv, ktorá jej zneistila chôdzu a dochádza k úrazom najmä členkov a kolien," hovorí ortopéd Miloš Smetana.

Je naozaj neprirodzené chodiť po špičkách, s prehnutou klenbou a prstami zdeformovanými podľa tvaru topánok. Okrem vytknutia členkov a rôznych bizarných pádov v takzvaných šteklách riskujeme aj dlhodobejšie problémy. "Zhoršujú statické vady nôh, môžu spôsobovať priečne plochonožie, valgózne palce, kladivkovité prsty, bolesti nôh, zápaly," hovorí Smetana.

A napokon si to odnesie chrbtica. Ideálne dámske topánky by mali mať podpätok vysoký zhruba 2,5cm, mali by mať tvarovanú stielku a byť z prírodných materiálov, teda kože.

No ťažko by sme v takýchto tichošlapkách ohurovali v spoločnosti, takže tu sú zásady pri výbere vysokých podpätkov. "Aby nol podpätok rovný pod pätou, v strede päty, platforma aby bola zaoblená. Aby netlačili prsty, netreba sa spoliehať na na to, že sa topánka prispôsobí nohe," uviedla Mária Mikóczy, majiteľka obuvníckej dielne.

Vyskúšajte ich poriadne, prechádzajte sa po obchode

Topánky na vysokých podpätkoch treba poriadne vyskúšať a poprechádzať sa v nich aspoň v obchode. Ak v nich neviete chodiť tam, oveľa pohodlnejšie to nebude ani neskôr. Aj keď aj majster tesár sa občas utne. Ako dokazujú mnohé videá z predvádzacích mól, keď profesionálky vystrúhali vskutku neopakovateľnú chôdzu. "Ja som mala šťastie, že keď som bola v štrnástich na súťaži, tak sme tam mali choreografa, ktorý nás učil chodiť," spomína Miss Slovensko 2012 Kristína Krajčírová.

Takže pred kúpou prvých šteklí si radšej nejaké požičajte a trénujte, akú výšku podpätku dokážete zvládnuť, aby ste sa potom náhodou na sociálnych sieťach nepreslávili aj vy.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články