Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Lego tak trochu inak. Svet môže obdivovať neobvyklé stavby
Zdielať na

Lego tak trochu inak. Svet môže obdivovať neobvyklé stavby

LONDÝN / Britská metropola ukázala svetu jedinečné stavby lega. Výstavu Nathana Sawaya už videli v Severnej Amerike, Ázii, Austrálii a Európe.

Nathan Sawaya sa nikdy nevzdal svojej detskej záľuby - stavať Lego.

Hoci vyštudoval právo, ktorému sa aj venoval, v roku 2001 sa rozhodol, že s kariérou končí a bude robiť to, čo ako chlapec miloval., píše britský The Telegraph.

Najznámejšou je žltá socha postavená z vyše jedenásťtisíc kociek. "Dodnes som postavil viac ako osemdesiat sôch z kociek Lega," priznáva.

K Legu sa dostal ako päťročný, keď mu ho darovali starí rodiačia na Vianoce. Už ako desaťročný postavil svoju prvú sochu. Bol to pes, pretože vždy po ňom túžil, no rodičia mu ho nechceli kúpiť.

Reprofoto/Telegraph

"Postavil som veľa rôznych vecí, no jedného dňa mi zišlo na um, či by bolo možné postaviť sochu človeka z Lega. Ak áno, koľko by na to bolo potrebných kociek," vysvetľuje.

Kocková kariéra

Začal experimentovať a nakoniec zistil, že nielen, že to ide, ale že sa na tom dá urobiť i kariéra. "Pomocou Lega som urobil umeleckú kariéru," dodáva.

Postaviť jednu sochu je beh na dlhé trate. Trvá to aj niekoľko týždňov. Stáva sa, že je celé hodiny a dni zavretý v ateliéry a stavia.

Reprofoto/Telegraph

"Na túto prácu treba mať trpezlivosť. Predsa len, sám dávam kocku na kocku a to trvá," vysvetľuje.

V Londýne prestavil svoje diela po prvýkrát. "Som nadšený! Urobil som niekoľko stavieb, ktoré možno vidieť len v Londýne," uzavrel.

"The Art of Brick" výstava bude v Londýne do 4. januára 2015.

Pozrite si priložené video: