Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ľudia na Devíne skákali do vody, opisuje bývalý režim kapitán lode
Zdielať na

Ľudia na Devíne skákali do vody, opisuje bývalý režim kapitán lode

BRATISLAVA / Lode pre turistov sa po Dunaji plavia už päťdesiat rokov. Za tú dobu zažili kapitáni všeličo - stavbu priehrad či ľudí, ktorí chceli opustiť krajinu. Kapitán Viliam Ležovič pracuje na lodiach od štrnástich rokov.

Pánom Dunaja by sme mohli nazvať kapitána Viliama Ležoviča, ktorý sa celý život plaví po riekach. "Na Dunaji som od štrnástich rokov. To je štyridsaťsedem rokov," hovorí Viliam Ležovič.

Slovenský veľtok ho vie stále prekvapiť. Hladina sa dokáže dvihnúť aj o tri metre v priebehu jednej noci. Počas svojho pôsobenia na palubách lodí zažil všeličo. "Ešte ako malý chlapec som zažil priehradu v Juhoslávii. Tam jednu loď ťahala železnica, dve nákladné lode a ledva to išlo," spomína.

Ľudia skákali do vody a utekali

Viliam Ležovič je kapitánom aj na lodi Žilina. Za 36 rokov sa na nej stalo naozaj veľa. Tie najkurióznejšie a zároveň najsmutnejšie sa viažu k bývalému režimu. "Keď sme robili výlety na Devín, sprevádzal nás vojenský čln. Ľudia nám skákali do vody, ale hneď ich chytili. Aj na nich strieľali," spomína na bývalý režim Ležovič.

Vojaci so samopalmi už dnes turistov nesprevádzajú a preč sú aj časy, keď sa lode z Rakúska vracali na Slovensko poloprázdne. "Mali sme výletnú loď Družba. Tá prišla do Viedne a len polovička cestujúcich sa vrátila," dodáva.

Turizmus na Dunaji prekvitá

Podľa slov dlhoročného kapitána turizmus na Dunaji prekvitá, minulý rok ho pribrzdili záplavy. "Ráno chodí linka z Viedne o trištvrte na desať, ktorá dovezie Rakúšanov a iných turistov z Rakúska. A zároveň o deviatej chodí linka z Bratislavy do Viedne," dodáva kapitán.

Súvisiace články