Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Našla sa Kolumbova Santa Maria, unikátne VIDEO vo vnútri
Zdielať na

Našla sa Kolumbova Santa Maria, unikátne VIDEO vo vnútri

PORT / AU-PRINCE - Tento týždeň začne vyťahovanie vraku lode Santa Maria z flotily Krištofa Kolumba. Americký tím prieskumníkov ho objavil neďaleko severného pobrežia Haiti. Správu priniesol britský The Daily Mail.

Miesto skazy

Jedna z troch lodí, s ktorými Kolumbus prvýkrát vstúpil na americký kontinent, stroskotala v decembri 1492. Viac ako päťsto rokov ležala na morskom dne.

Vedúci prieskumu Barry Clifford tvrdí, že sa trosky nachádzajú presne v miestach, ktoré Kolumbus pred päťsto rokmi popísal ako miesto skazy Santa Marie. Vrak zodpovedá svojimi rozmermi slávnej lodi. Kamene, ktoré sa v ňom našli, sa zhodujú s materiálom zo Španielska, kde bola loď postavená.

ISIFA

Prvé záznamy z expedície priniesol History Channel, ktorý bude mapovať morské dno v okolí Santa Marie. Na vyzdvihnutie a prieskumu sa bude podieľať haitská vláda, ktorej by potvrdenie identity slávnej lode výrazne pomohlo oživiť turistický ruch.

Historický objav

Vrak sa nachádza dvadsať metrov pod hladinou ďaleko od brehu. Je pokrytý morskými rastlinami. Výskumníci pravdepodobne vylovia artefakty, akými sú predmety dennej potreby námorníkov, píše Daily Mail.

Santa Maria bola vlajkovou loďou Kolumbovej malej flotily. Zo Španielska vyplávala v roku 1492 pod záštitou kráľa Ferdinanda II. a kráľovny Izabely I. 

Kolumbus chcel preraziť západnú cestu do Ázie a zjednodušiť dovoz korenia. V októbri 1492 dorazil k ostrovom v Karibiku. Išlo o historický objav amerického kontinentu. V decembri Santa Maria narazila na plytčinu a stroskotala. "Je to loď, ktorá zmenila ľudské dejiny," povedal stanici CNN vedúci prieskumu Barry Clifford. 

Súvisiace články