Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Everest medzi vrakmi. Našli Kolumbovu loď?
Zdielať na

Everest medzi vrakmi. Našli Kolumbovu loď?

PORT / AU-PRINCE - Podmorská archeológia sa možno dočká jedného z najväčších objavov. Tím amerických prieskumníkov objavil neďaleko severného pobrežia Haiti trosky lode. Pravdepodobne ide o pozostatky Santa Marie - vlajkovej lode Krištofa Kolumba, na ktorej v roku 1492 doplával do Ameriky. Informáciu priniesla americká stanica CNN.

Kľúčový objav

Santa Maria bola vlajkovou loďou Kolumbovej malej flotily. Zo Španielska vyplávala v roku 1492 pod záštitou kráľa Ferdinanda II. a kráľovny Izabely I. Kolumbus chcel zjednodušiť dovoz korenia prerazením cesty do Ázie. Namiesto toho dorazil k ostrovom v Karibiku a učinil historický objav amerického kontinentu.

V decembri Santa Maria narazila na plytčinu a stroskotala. Pri kormidle stál neskúsený mladý námorník. Jej trosky boli použité na stavbu mesta La Navidad (Vianoce). Kolumbus sa vrátil naspäť do Európy v marci 1493 na zvyšných dvoch lodiach Pinta a Niňa. Časť námorníkov nechal v osade. Otázkou ostáva, či skutočne išlo o trosky lode.

V dobrom stave

"Je to loď, ktorá zmenila ľudské dejiny," povedal stanici CNN vedúci prieskumu Barry Clifford. Expert tvrdí, že sa trosky nachádzajú na mieste, ktoré Kolumbus pred päťsto rokmi popísal ako miesto skazy Santa Marie. Vrak zodpovedá aj svojimi rozmermi. Kamene, ktoré sa v ňom našli, sa zhodujú s materiálom zo Španielska, kde bola loď postavená.

Trup lode je posiaty riasami a korálmi. Podľa Clifforda je ale zachovalý. Objavil ho už v roku 2003. Archeológovia vtedy neodhadli vek jednotlivých nálezov.

Experti sa pokúšajú dostať trosky plavidla z vody von. Na vyzdvihnutí a prieskume sa bude podieľať haitská vláda. Potvrdenie identity slávnej lode by mohlo výrazne oživiť turistický ruch.

Súvisiace články