Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Navždy spolu! Zaľubený pár zomrel v objatí na dne mora
Zdielať na

Navždy spolu! Zaľubený pár zomrel v objatí na dne mora

LAMPEDUSA / Utiekli spolu z Afriky, mierili do Talianska, kde chceli začať nový život. Namiesto toho ale prišla smrť. Viac ako 300 utečencov zomrelo pri minuloročnom potopení lode pri ostrove Lampedusa. Medzi nimi bol aj pár mladých ľudí, ktorých ani smrť nerozdelila. Z ich poslednej fotografie až mrazí. Dvojica leží na dne mora v objatí, píše český denník Blesk.cz.

Zaľúbený pár

Loď s niekoľkými stovkami utečencov bola asi v polovici cesty medzi Tuniskom a Sicíliou, keď plavidlo zachvátil požiar. Minulý rok v septembri zomrelo pri brehu ostrova Lampedusa 366 ľudí. Telá mnohých obetí sa nikdy nenašli, píše český portál Blesk.cz.

Policajní potápačí, ktorí sa k vraku potopili, priniesli zábery z dna. Na jedenj fotografii je pár mladých emigrantov, ktorá pod hladinou navždy odpočívajú v tesnom objatí. Ich príbeh lásky známy nie je. Fotografie z miesta ich posledného odpočinku sa stali symbolom tragédie.

História sa opakuje

V pondelok sa história zopakovali. 100 kilometrov južne od Lampedusy stroskotala ďalšia preplnená loď. Zomrelo najmenej 17 pasažierov. Zachrániť sa podarilo 260 osôb. Zatiaľ nie je jasné, či je počet obetí konečný, ani to, koľko ľudí bolo na palube.

Vody okolo ostrova Sicília sa od minulého roka snažia strážiť talianske lode v rámci operácie Mare Nostrum. Ich zasadenie prišlo práve po tragickej nehode. Vďaka nepretržitým hliadkam eskortovali tento rok za štyri mesiace viac ako 22 000 imigrantov so utečeneckých táborov. Rím ale na tieto operácie nemá financie, rovnako ako nemá prostriedky na výdavky spojené s ich pobytom v táboroch.

Súvisiace články