Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Monštrum oceánov. Blue Marlin unesie daľších 22 lodí!
Zdielať na

Monštrum oceánov. Blue Marlin unesie daľších 22 lodí!

OSLO / Akú loď by ste použili na prepravu ďalších 22 veľkých nedokončených lodí? V súčasnosti existuje len jediné riešenie. Obrie plavidlo menom Blue Marlin, píše britský The Daily Mail.

Ropná plošina? Bez problémov!

Blue Marlin, po našom Modrý mečúň, je výnimočná loď svojho druhu jediná na svete. Ak je plne naložená, dokáže prepraviť až 22 lodí každú s hmotnosťou 3 000 ton. Dokopy unesie náklad 77 000 ton. Ak je to nevyhnutné, prepraví aj ropnú plošinu.

Loď upútala pozornosť v roku 2000. Na americký torpédoborec USS Cole zaútočili ozbrojenci Al-Káidy. Pomocou výbušnín poškodili plavidlo a hrozilo, že miliardová loď klesne ku dnu. Diery sa podarilo opraviť, ale torpédoborec museli prepraviť do doku. Úlohou poverili Blue Marlin.

Žiaden žeriav sveta

Loď meria 217 metrov. Je o 50 metrov kratšia ako slávny Titanic. Je oveľa mohutnejšia a dokáže prepraviť viac materiálu. Mečúň uniesol aj vrtnú súpravu vážiacu 59 000 ton. Tento rok transportoval z Kórei do Rotterdamu trupy 22 nákladných lodí.Takýto ťažký náklad nedvihne žiaden žeriav na svete.

Posádka si pri nakladaní musí poradiť. Aby sa vrtná plošina dostala na palubu, musi sa dno lode potopiť až 13 metrov pod hladinu. Dno sa s nákladom dvihne nad hladinu a Blue Marlin može vyplávať. Pri potopení naplní vodou nádrže a následne ich znovu vypustí.

Na palube s lietadlom

Blue Marlin čaká budúci rok veľká výzva. Má previezť lietadlovú loď zo Španielska do Austrálie. Trup lietadla je taký dlhý, že bude prečnievať o 50 metrov. Riadiť taký nestabilný kolos nebude jednoduché.

Súvisiace články