Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pavol prežil černobyľskú katastrofu. Poslali nás na smrť, tvrdí
Zdielať na

Pavol prežil černobyľskú katastrofu. Poslali nás na smrť, tvrdí

PREŠOV / Ukrajina si v noci z piatka na sobotu pripomenula 28. výročie havárie v jadrovej elektrárni Černobyľ, najväčšej svojho druhu v dejinách. Spomína si na ňu aj Prešovčan Pavol Bicák. Má 10 vážnych diagnóz. Bol jedným z tých, ktorých vtedajšia mocnosť poslala na preteky na Ukrajinu, aby dokázala, že sa nič vážne nestalo.

Z okolia evakuovali státisíce ľudí

Sústrasť pozostalým po obetiach tragédie v piatok vyjadril aj generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Pan Ki-mun. "Toto je príležitosť vzdať hold vtedajším záchranárom... a pripomenúť si viac ako 330-tisíc ľudí evakuovaných z kontaminovaných regiónov," uviedol Pan v oficiálnom stanovisku.

Havária v Černobyli sa odohrala v noci z 25. na 26. apríla 1986 počas nevydareného testu, pri ktorom došlo k prehriatiu a výbuchu jedného z reaktorov, z ktorého začala unikať radiácia. Do vzduchu sa uvoľnil rádioaktívny mrak, ktorý postupoval cez západnú časť Sovietskeho zväzu, východnú Európu a Škandináviu.

Boli kontaminované rozsiahle oblasti Ukrajiny, Bieloruska a Ruska. Z okolia elektrárne evakuovali státisíce ľudí a zariadenie zakryli betónovým sarkofágom. Pozrite si reportáž z Pripjati. Mesta, ktoré leží len niekoľko kilometrov od elektrárne.

Pavol: Poslali nás na smrť

Iba šesť dní po katastrofe poslalo Československo na Ukrajinu 18 ľudí. Mali to byť medzinárodné kultúrno-spoločenské hry mládeže. Človek ktorý tam bol hovorí, papaláši nás poslali na smrť. "Oni si zakryli svoj chrbát, že tam poslali ľudí, ktorí tam nemali čo robiť," hovorí zväzák Pavol Bicák.

Pavol mal vtedy 36 rokov. Po rokoch mu dochádza, že celá skupina bola znužitá, aby kompetentní ukázali svetu, že je všetko v poriadku. "To bolo najhoršie, čo mohli urobiť," dodáva Pavol.

Od Černobyľu boli vzdialení len desiatky kilometrov. Nikto z nich netušil, aké je to nebezpečné. Pavol Bicák z Prešova začal prvé problémy pociťovať až niekoľko rokov po. Z práce ho vyradilo postupne 10 diagnóz.

Dvaja prežili

Z partie zväzákov žije len on a ešte jeden muž z Prahy. Ostatných zabila rakovina. "Rakovina štítnej žľazy," tvrdí Pavol. V tom čase sa aj v Kyjeve konali preteky mieru. Medzi pretekármi bol aj Jozef Regec. Cyklista je dnes českým senátorom. Prekonal rakovinu a prišiel o obličku. "Mám dodnes zdravotné problémy. Či sú spojené s Černobylom to ja neviem," hovorí.

Pavol si je istý, že za všetko môže Černobyľ. Jeho telo je jeden chodiaci chorobopis. nehovoriac o anomáliách. Keď si zatlačí sval na nohách, vytvoria sa mu preliačiny. Najviac ho však trápi, že po musí vyžiť z 30-eurového dôchodku. Bez odškodnenia či ospravedlnenia. "Lieky, ktoré potrebujem si nemôžem dovoliť," dodáva Pavol.

Súvisiace články