Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
VIDEO. Parašutistu pri zoskoku minul meteorit!
Zdielať na

VIDEO. Parašutistu pri zoskoku minul meteorit!

HEDMARK / Nórskemu parašutistovi sa podarilo pri zoskoku natočiť neuveriteľný okamih. V jednom momente okolo neho preletel padajúci meteorit. Podľa odborníkov je to prvýkrát v histórii, kedy sa podarilo zachytiť meteorit vo fáze letu zvanej dark flight (temný let). Správu priniesol server The New York Daily News.

Odborníci v šoku

Parašutista Anders Helstrup spoločne s ďalšími vyskočil z lietadla nad oblasťou Hedmark na juhovýchode Nórska. Pri zoskoku popri ňom preletel meteorit rýchlosťou 300 kilometrov za hodinu. Prelet natočili dve kamery, ktoré mal parašutista na helme.

"Mal som pocit, že okolo mňa niečo preletelo, ale nezaregistroval som, čo to bolo," uviedol Helstrup. Nebol si istý, či sa jednalo o meteorit. Záznam preto odniesol do Múzea dejín prírody v Osle. Odborníci zostali šoku.

Katastrofálne následky

Geológ Hans Amundsen uviedol, že to nemohlo byť nič iné - skutočne išlo o meteorit. "Má typický tvar, čerstvú lomovú plochu na jednej strane, zaoblenie na druhej strane." Podľa neho je pravdepodobnosť natočenia meteoritu v temnej letovej fáze omnoho menšia, než vyhrať v lotérii trikrát za sebou.

V temnej fáze nepadá meteorit pod určitým uhlom, ale rúti sa priamo k zemi. Na oblohe nežiari. Keby zasiahol parašutistu, následky by boli katastrofálne. Vedci tvrdia, že meteorit bol súčasťou veľkého kameňa, ktorý explodoval približne 20 kilometrov nad hlavou parašutistu.

Súvisiace články