Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Parašutistovi sa zroloval padák, zrútil sa na zem
Zdielať na

Parašutistovi sa zroloval padák, zrútil sa na zem

TATRY / Horskí záchranári sa v týchto dňoch naozaj nenudia. Svedčí o tom aj prípad, pri ktorom museli zasahovať – parašutista sa rozhodol obzrieť si krásy Tatier z vtáčej perspektívy. Cestu mu však skrížil vzdušný vír, ktorý mu zroloval padák a tak sa zrútil na zem.

Za všetko môže vzdušný vír

Všetko sa to odohralo v okolí Liliového vrchu. Poľskí horskí záchranári dostali hlásenie, že sa zrútil parašutista s padákom.

"Pravdepodobne kvôli vzdušnému víru sa padák zvinul a muž veľkou rýchlosťou narazil na zem," hovorí operačný dôstojník TOPR Edward Lichota. 

Celú udalosť videli aj okoloidúci turisti. Tí zavolali záchranárov. Keď dorazili na miesto, muž bol v bezvedomí. "Mal otvorenú a trieštivú zlomeninu oboch rúk a nôh a neskôr sa ukázalo, že aj zlomený krk," dodal Lichota.

Stav parašutistu je vážny

Záchranári muža stabilizovali a naložili do vrtuľníka. Parašutista sa v tejto chvíli nachádza v Zakopanskej nemocnici vo veľmi ťažkom stave. Aj keď zranený parašutista prežije, jeho vyhliadky nie sú najlepšie. "Čaká ho ešte operácia krku, ktorý má zlomený a operácia krčnej chrbtice," uzatvára službukonajúci lekár Ali Issa-Darwich.

Pacient potrebuje krv

Počas uplynulej noci sa ale stav parašutistu zhoršil, lekári aj blízka rodina preto vyzývajú všetkých, ktorí by mali ochotu pomôcť, aby prišli darovať krv do Zakopanskej nemocnice.

"Potrebujeme preňho krv od tzv. univerzálnych darcov so skupinou 0. Nie je dôležité, koľko krvi dáte, ale je dôležité, že sa mu aspoň pokúsime pomôcť. Náš kamarát, ktorý sa nachádza pri ňom v nemocnici, pozná aj ďalšie jeho zdravotné údaje a preto, ak máte záujem pomôcť, kontaktujte ho na telefónnom čísle +48 730 830 322 (Poľsko)."


Pacient sa nachádza v Zakopanom a preto je dôležité prísť darovať krv práve do miestnej nemocnice.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa/Lidové noviny/TOMAS HAJEK

Súvisiace články

Najčítanejšie správy